Hlavní obsah

Vyjednal jsem 80 tisíc vakcín navíc, chlubil se Babiš. Žádné nepřišly

Foto: ČTK

Český a maďarský premiér Andrej Babiš a Viktor Orbán.

Reklama

aktualizováno •

Slovinsko, Rakousko a Maďarsko slíbily Česku počátkem dubna 80 tisíc vakcín. Premiér to prezentoval za úspěch, kterým vyzrál na příkoří ze strany EU. Jenže „přátelé“, jak o zemích Andrej Babiš mluvil, se po slibu odmlčeli.

Článek

Skandální prohra, naprosté selhání Andreje Babiše. Tak opozice častovala počátkem dubna premiéra po nezdařilém výsledku vyjednávání Česka o podílu z dodatečných deseti milionů vakcín od firem Pfizer/BioNTech.

Podělit se o část svých vakcín ale následně přislíbilo Slovinsko, Rakousko a Maďarsko. Země nabídly 80 000 dávek. „Tedy o 10 000 víc, než mě kritizovala opozice,“ konstatoval tehdy premiér s odkazem na to, že Česko přišlo kvůli nesouhlasu s kompromisem na rozdělení deseti milionů dávek v EU o 70 000 vakcín.

Jenže jak nyní zjistily Seznam Zprávy, zůstalo jen u vyřknutých slibů. Jak potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, dosud žádné z těchto vakcín nedorazily.

„Slovinsko, Rakousko a Maďarsko možná na politické úrovni deklarovaly úmysl nám vakcíny darovat, ale tento úmysl nebyl nikdy realizován – nikdo nás nekontaktoval ani s předběžnými informacemi, ani s konkrétní nabídkou,“ napsala mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Úřad vlády ale v reakci na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že vakcíny přijdou do dvou měsíců. „Domlouváme se s jednotlivými zeměmi bilaterálně a dodávky vakcín od nich máme přislíbeny do konce června,“ tvrdí mluvčí Jana Adamcová.

Nicméně, když se redakce ptala na zmíněné vakcíny Úřadu vlády v úterý, Adamcová odepsala, že je to záležitost Ministerstva zdravotnictví a dotazy mají směrovat na ně. A ministerstvo odepsalo již zmíněné, že o vakcínách nic neví.

Redakce rovněž oslovila velvyslanectví jednotlivých zemí, které vakcíny přislíbily. Zatím neodpověděla.

Kde je dar od Slováků?

Nejistě to zatím vypadá i s dodávkou 10 tisíc dávek vakcín od firmy Moderna, které darovalo Slovensko. Při státní návštěvě Česka o daru informoval premiér Slovenska Eduard Heger.

Podle českého ministerstva zdravotnictví se ale o téhle dodávce prozatím jen bilaterálně jedná. „Na české a slovenské straně aktuálně domlouvají detaily daru. To jsou legislativní náležitosti, ale také formální záležitosti typu kdy a kam mají být vakcíny zavezeny apod.,“ řekla mluvčí resortu Schillerová.

Pomoc od přátel, která nepřišla

Ale zpátky ještě k nesplněnému daru od trojice zemí Rakousko, Maďarsko a Slovinsko.

K situaci došlo po jednání EU o rozdělení dodatečných vakcín začátkem dubna. Česku připadla poměrná část, ale nedostalo dávky navíc. Spolu s Rakouskem a Slovinskem totiž nesouhlasilo se solidárním příspěvkem vybraným zemím.

Podle Babiše se EU zachovala nesolidárně, když se většina zemí Unie rozhodla své dávky věnovat Slovensku, Bulharsku, Chorvatsku, Estonsku a Lotyšsku. Tehdy se k Babišově kritice EU a jejího portugalského předsednictví přidali i premiér Slovinska Janez Janša i kancléř Rakouska Sebastian Kurz.

„Nesouhlasí ani Rakousko a Slovinsko. Nerozumím, jak portugalské předsednictví mohlo prohlásit kompromis, o kterém měl být konsenzus všech států, za schválený, když nebyl dosažen. Divím se, co si to portugalské předsednictví dovolilo, a skutečně to budeme dál rozporovat. Nenechali jsme si zavřít ústa nějakou dodávkou pár desítek tisíc vakcín,“ řekl premiér v pátek 2. dubna České televizi.

A za této situace následně na svém Twitteru oznámil, že mu kancléř Kurz i premiér Janša přislíbili celkem 40 tisíc dávek vakcín Comirnaty od Pfizer/BioNTech navíc.

O den později se ke stejné solidaritě připojilo i Maďarsko. Premiér Babiš to rovněž oznámil na Twitteru. Tenhle dar má do Česka dorazit počátkem května, řekl ČT s tím, že mluvil s premiérem Maďarska Viktorem Orbánem a považuje ho za svého osobního přítele.

Tuto výpomoc tří států pak premiér označil ve výsledku za ještě větší úspěch, než kdyby se Česko připojilo ke zmíněnému kompromisu na dělení vakcín. Místo 70 tisíc vakcín navíc od EU jich dojednal 80 tisíc ze tří států. Problém je, že žádné z těchto vakcín dosud nepřišly.

Aktualizace: Do textu jsme doplnili reakci Úřadu vlády.

Reklama

Doporučované