Hlavní obsah

Vše pro vás s Bruselem vyjednáme, slibují Francouzi v boji o Dukovany

Foto: Milan Rokos

Státní tajemnice pro oblast průmyslu Agnès Pannierová-Runacherová.

Reklama

Francouzi chtějí dostavět Dukovany. Francouzská státní tajemnice pro průmysl slibuje, že Francie vše dojedná s vůči jádru skeptickým Bruselem. Země na jádro velmi sází. Podle ministra Havlíčka je Francie Česku v EU spojencem.

Článek

Rozhodnutí o dostavbě stamiliardového dukovanského tendru bude sice až na příští vládě, i tak ale Prahu navštívila francouzská státní tajemnice pro průmysl Agnès Pannierová-Runacherová.

Jedním z témat, o kterém v Praze členka francouzské vlády jednala, byla právě dostavba dalšího bloku jaderné elektrárny Dukovany. Po vyřazení ruského Rosatomu se seznam účastníků tendru zúžil na francouzskou společnost EDF, americký Westinghouse a jihokorejskou firmu KHNP.

Každý den přesvědčujeme ministry EU, že přechod na nízkoemisní zdroje nesmí vynechat podporu jádra a plynu. Velkým spojencem se stává Francie.
Karel Havlíček, český ministr průmyslu a dopravy

V otázce jaderné energie, kterou část evropských zemí nepovažuje podobně jako plyn za „čistou“, se Češi s Francouzi shodnou. „Každý den přesvědčujeme ministry EU, že přechod na nízkoemisní zdroje nesmí vynechat podporu jádra a plynu. Velkým spojencem se stává Francie, která investuje do šesti nových jaderných bloků,“ tweetoval po setkání s Pannierovou-Runacherovou ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Už v červnu jednal se zástupci potenciálních českých dodavatelů Vakis Ramany, seniorní místopředseda pro jaderný rozvoj EDF. Státní tajemnice sice nechtěla o výsledcích rozhovorů konkrétně mluvit, výsledek schůzky EDF s českými byznysmeny ale označila za „dost pozitivní“.

65 procent stavby zajišťují místní dodavatelé

O tom, že by české firmy mohly z vítězství francouzského státního gigantu EDF profitovat, mluvila Pannierová-Runacherová v souvislosti se stavbou dvou reaktorů jaderné elektrárny Hinkley Point C v anglickém Somersetu. „Šedesát pět procent zajišťují tamní dodavatelé,“ uvedla s tím, že v Česku je silná průmyslová základna, která francouzské firmě umožňuje najít si potřebné partnery.

Jako první výhodu ale jmenovala jiný aspekt: „Naše nabídka je integrovaná, což je rozdíl oproti těm ostatním,“ tvrdí s tím, že právě integrovaný projekt je nejlepším řešením k tomu dokončit stavbu včas. Zdůraznila přitom, že nabídka zahrnuje i budoucí údržbu reaktoru.

„EDF má také zkušenosti s jednáním s Evropskou komisí a regulačními orgány EU. Můžeme pomoci s diskuzemi o financování a finalizovat jednání s Evropskou komisí,“ řekla tajemnice. Výhodou Francie je podle ní i fakt, že jako jediná z účastníků tendru investuje v současné době na vlastním trhu s jadernou energií: „ V rámci našeho stimulačního balíčku je 500 milionů eur investic do jaderného sektoru, protože věříme, že je to pro Francii priorita.”

Francie nyní pokrývá z jádra zhruba 70 procent své energetické spotřeby, do roku 2035 by ale podíl jádra měl klesnout na 50 procent. Některé reaktory přitom již dosluhují: „V letech 2030 až 2040 budeme muset některé naše reaktory vyřadit z provozu, musíme být proto připraveni na jejich zavírání i otevírání nových. Nemáme na výběr. Tyto investice a zkušenosti se projeví i na našich kontraktech v zahraničí,“ argumentovala Pannierová-Runacherová.

EDF se svou dceřinou společností Framatome přichází s nabídkou s využitím technologie EPR1200 a energetickým výkonem 1200 MWe, který splňuje požadavky ČEZ pro lokalitu Dukovany. Elektrárna bude podle jejího tvrzení schopna vyrábět až 9 TWh ročně a zamezit emisím zhruba 9 milionů tun CO2.

Reklama

Doporučované