Hlavní obsah

Dohoda o brexitu stále není. Znovu jsme se některých bodech neshodli, potvrdil vyjednavač EU Barnier

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vyjednavači za Velkou Británii a EU v neděli jednali v Bruselu nečekaně o brexitu. Server Politico s odvoláním na tři unijní diplomatické zdroje informoval o úspěšném dosažení dohody. Tvrzení serveru večer vyvrátil hlavní vyjednavač pro brexit.

Článek

Hlavní vyjednavač Evropské unie o brexitu Michel Barnier potvrdil, že dohody o odchodu Británie z EU zatím nebylo dosaženo. Navzdory „intenzivnímu úsilí“ zbývá dořešit některá klíčová témata, napsal Barnier na svém Twitteru.

„Dohody o brexitu zatím nebylo dosaženo,“ dozvěděli se na dnešním jednání v Bruselu velvyslanci 27 členských zemí EU mimo Británie. Informovala již dříve agentura Reuters s odvoláním na dva unijní diplomatické zdroje.

Náznaky o nedělním vyjednávání o brexitu se objevily poté, co Raab dříve během dne zamířil na předem neplánovanou cestu do sídla Evropské komise a Rady Evropské unie. Setkání potvrdil mluvčí britské vlády. Podle mediálních zástupců Evropské komise jednání mezi zástupci EU a Velké Británie stále probíhá.

Barnier nedávno prohlásil, že dohoda o vystoupení Británie z evropského bloku je téměř hotová a může být dokončena právě do středy 17. října. Dodal, že stále zbývá vyřešit palčivou otázku pozemní hranice mezi unijní Irskou republikou a Severním Irskem jako součástí Británie.

Příští týden se přitom měl v Bruselu uskutečnit summit šéfů států a vlád EU, který předseda Evropské rady Donald Tusk označil za „okamžik pravdy pro brexitová jednání”.

Británie by měla Evropskou unii opustit 29. března příštího roku.

Reklama

Doporučované