Hlavní obsah

STAN schválil koaliční smlouvu. Dostane 4 ministry, vzdá se místního rozvoje

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Předseda STAN Vít Rakušan oznámil, že hnutí bude mít čtyři resorty. Ministerstvo pro místní rozvoj připadne Pirátům.

Článek

Starostové ve čtvrtek jako první strana z chystané pětikoalice podpořili vládní koaliční smlouvu. Po jednání to oznámil předseda STAN Vít Rakušan a prozradil, jaká ministerstva hnutí má podle domluvy spravovat.

„Jedná se o pozici ministra vnitra, zároveň tedy i post vicepremiéra, pozici ministra školství, o pozici ministra průmyslu a obchodu a o pozici ministra pro evropské záležitosti,“ oznámil Rakušan.

Starostové tedy nebudou šéfovat Ministerstvu pro místní rozvoj, o které měli zájem. Rakušan řekl, že právě tento resort spolu s Ministerstvem zahraničí a post ministra pro legislativu připadne Pirátům.

Rakušan řekl, že i když nebude v čele MMR zástupce Starostů, hnutí by na tento důležitý resort mělo mít vliv. Například tím, že na ministerstvu budou náměstci ze STAN.

„Ministerstvo pro místní rozvoj může být pro některé naše členy zklamáním, je ale na druhou stranu v portfoliu naší koalice. Chceme mít samozřejmě vliv na politiku, která se bude odehrávat na tomto ministerstvu. Považujeme to za kompromis v rámci naší koalice,“ reagoval šéf STAN na dotaz, jak hnutí vnímá, že nebude mít v čele Ministerstva pro místní rozvoj svého člověka.

Část Starostů je totiž přesvědčená, že post by měl připadnout jejich straně. „Ten rezort je prioritní pro naše hnutí. Regionální rozvoj a evropské fondy je vlajková loď STAN,“ řekl před jednáním Seznam Zprávám například europoslanec Stanislav Polčák.

Rodící se vláda bude mít 18 členů, z toho tři ministry bez portfeje. Budou se věnovat legislativě, evropským záležitostem a vědě, výzkumu a inovacím. Jména ještě oficiálně oznámena nebyla, některá obsazení postů už se ale rýsují.

Foto: Seznam Zprávy

Současní kandidáti na vládní posty.

Koalice Spolu v kabinetu obsadí 11 křesel – post premiéra a ministrů financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace.

Dohody o vládní spolupráci mají lídři pěti dosud opozičních stran oficiálně podepsat v pondělí 8. listopadu. Ten samý den se poprvé sejdou nově zvolení poslanci, kteří by mohli ve středu volit vedení dolní parlamentní komory, tedy předsedu a šest místopředsedů.

Reklama

Doporučované