Hlavní obsah

Hnutí ANO by mohlo prosazovat programové body SPD, řekl Okamura po jednání s Babišem

Tisková konference zástupců hnutí ANO a SPD.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Hnutí ANO pokračuje ve vyjednávání se stranami v Poslanecké sněmovně. Ve čtvrtek večer se premiér Andrej Babiš sešel s předsedou SPD Tomio Okamurou. Ten po jednání uvedl, že s hnutím ANO lze najít programovou shodu a má smysl o ní dále jednat.

Článek

Představitelé hnutí ANO a SPD se ve čtvrtek večer sešli k dalším jednáním o vládě. Šéf SPD Tomio Okamura po schůzce s premiérem Andrejem Babišem řekl, že jeho hnutí předložilo kompromisní nabídku. Premiér ji podle Okamury převzal s tím, že ji nechá zanalyzovat experty. Poté přijde na řadu další jednání.

Místopředseda vlády Richard Brabec (ANO) po schůzce uvedl, že programy hnutí ANO a SPD mají celou řadu přirozených průniků. Upozornil ale i na některé nepřekročitelné otázky, k nimž patří například referendum o výstupu České republiky z EU.

Okamura na tiskové konferenci uvedl, že s hnutím ANO lze dospět ke vzájemným shodám. ANO by podle něj v budoucnu mohlo prosazovat některé programové body a zájmy SPD.

Na jednání podle Okamury zaznělo 34 programových bodů. K těm prioritním patří zákaz propagace nenávistných ideologií, nahrazení EET u živnostníků s obratem do 500 tisíc korun paušální daní i zestátnění exekutorů. V rukou státu by podle Okamury mělo být i přírodní bohatství.

Hnutí SPD dále prosazuje důchodovou reformu, v rámci níž chce zastropovat věk odchodu do penze na 65 let, důchody zvyšovat všem stejnou částkou, ne procentem, a zároveň je svázat s minimální mzdou. Okamura také zdůraznil, že SPD je proti inkluzi ve vzdělávání.

SPD patří mezi strany, které neodmítají spolupráci s ANO. Hnutí však trvá na tom, aby vláda plnila jeho program, takže menšinovou vládu ANO při hlasování o důvěře SPD nepodpořilo. Kabinet ve Sněmovně důvěru nedostal a na středečním zasedání odhlasoval svou demisi.

Hnutí ANO plánuje v dalších jednáních pokračovat příští týden, jeho zástupci se mají setkat s představiteli ODS a KSČM. Brabec uvedl, že ideálním stavem by podle něj byl vznik menšinové vlády, která by byla tolerována.

Reklama

Doporučované