Hlavní obsah

Vyjednávání v Hradci v patové situaci. Rozseknout je chce ODS. ANO je ochotné obětovat primátora

Vyjednávání o koalici na radnici v Hradci Králové se dostala do mrtvého bodu. Mohou ztroskotat na personálních problémech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Povolební vyjednávání v Hradci Králové se zatím zasekla na mrtvém bodě. O složení koalice se v krajském městě pokouší jak vítězné ANO, tak druhý Hradecký demokratický klub současného primátora Zdeňka Finka. Rozhodující nejspíš bude, ke komu se přikloní občanští demokraté. Ti na čtvrteční večer svolávají oblastní radu, na které se chtějí definitivně rozhodnout, zda dají přednost hnutí ANO nebo HDK. Strany od sobotního sečtení hlasů zatím probírají jen personálie, ještě se nedostaly ke konkrétním styčným bodům programů, což někteří kritizují.

Článek

ANO, které v Hradci Králové vyhrálo volby s necelými 23 procenty hlasů, nasadilo v posledních dnech ve vyjednávání s ODS těžký kalibr – lídryně ANO Monika Štayrová netrvá na primátorském křesle a nabídla ho právě někomu z občanské demokracie. „Sestavení koalice jsme ochotni obětovat hodně,“ řekla lídryně. ANO se začalo obávat možného vyšachování ze hry především po úterních událostech v Brně, kdy Babišova partaj z minuty na minutu skončila v opozici. O křesla v koalici ANO přišlo v Hradci Králové i před dvěma lety, kdy se za zády tehdejší kandidátky na hejtmanku, nynější ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, dohodlo pět stran na vytvoření duhové koalice.

Čtvrteční oblastní rada ODS by měla přinést už konkrétnější postoj strany, která doposud jednala s ANO i s HDK. Na jednání se chtějí k jedné ze dvou variant přiklonit. „V tuto chvíli máme na stole oficiální nabídku od ANO na post primátora pro ODS. Je to samozřejmě velmi lukrativní nabídka, ale u nás se rozhodujeme i na základě dalších skutečností, i na základě toho, jak je pro ODS která koalice výhodná,“ popsal náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Václav Řehoř, který je spolu s lídrem kandidátky Michalem Moravcem hlavním vyjednavačem strany.

Kromě ANO a ODS jednají i další strany. Včera se sešel Hradecký demokratický klub s Piráty, ODS a lidoveckou Koalicí pro Hradec. „Myslím, že jsme zase na začátku. Na tom jednání se nic nedomluvilo,“ prozradil primátor Fink. Tato koalice by dohromady dala většinu 20 křesel v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu, pokud by se přidala i Změna pro Hradec se zelenými, měli by křesel 23, avšak už od počátku některé strany upozorňují, že pro její vznik by byla potřeba celá řada kompromisů, a to hlavně v personálním složení.

Zejména Pirátům a Změně vadí někteří lidé na straně HDK i ODS, nemožné je podle nich především pokračování Zdeňka Finka jako primátora. „Před několika dny a dnes znovu jsme se domluvili s lídrem Pirátů v Hradci Králové na společném cíli, nepustit ANO ke správě města. On i lídr zelených dobře vědí, že já na primatorstvi nelpím,“ napsal Fink v pondělí na svůj Facebook.

Avšak podle informací Seznamu není v možné duhové koalici problémem pouze Fink, ale při jednáních dochází i k dalším personálním třenicím a požadavkům.

Lidovecká Koalice pro Hradec se v tuto chvíli přiklání k vytvoření koalice s Hradeckým demokratickým klubem, s nímž hradecké radnici lidovci vládnou už osm let. „Ve čtvrtek máme vlastní schůzku, abychom s kolegy probrali varianty, které se rýsují. Osobně si myslím, že teď je tím rozhodujícím hráčem ODS, jak se rozhodne,“ uvedla lídryně Koalice pro Hradec Anna Maclová.

Reklama

Doporučované