Hlavní obsah

Výjimečně brutální čin: zabil rodiče, dvě dcery znásilnil. Soud však mohl potrestat jen komplice

Obžalovaný Jaroslav Topinka u soudu.Video: Hanuš Hanzlík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud rozhodl případ brutální vraždy v chatové kolonii nedaleko Ústí nad Labem.

Článek

Krajský soud v Ústí nad Labem uzavřel jeden z nejbrutálnějších zločinů letošního roku. Jde o vraždu manželů a znásilnění jejich dcer v chatové kolonii poblíž Ústí.

Za pokus zvlášť závažného zločinu loupeže a porušování domovní svobody poslal soud na 10 let do vězení recidivistu Jaroslava Topinku, který byl spolupachatelem činu a také jediným, kdo mohl být za hrůzné činy souzen.

Pachatel vraždy a znásilnění se totiž krátce po činu zastřelil.

Jaroslav Topinka a jeho přítel Miroslav Benák na začátku letošního ledna vnikli v noci do chaty, kterou její majitelé využívali k trvalému bydlení. V chatě byli manželé se třemi dětmi, synem a dvěma dcerami.

Podle obžaloby byl Benák přesvědčen, že majitelé mají v chatě osm milionů korun, které chtěl získat. Topinkovi slíbil za pomoc půl milionu. Žádné peníze ve skutečnosti v chatě nebyly.

Oba muži v chatě rodinu napadli a svázali, rodiče pak Benák ubil a nezletilé dcery znásilnil.

Topinka podle obžaloby u vraždy a znásilnění nebyl. Soudu tvrdil, že přišel jen kvůli loupeži a nikomu nechtěl ublížit.

U soudu ve středu vypovídal soudní znalec, který posuzoval zdravotní stav dcer zavražděných manželů. Obě dívky jsou podle znalce silně traumatizované a zločin na nich zanechal vážné stopy.

Žalobce navrhl Topinkovi 10 až 11 let vězení. Podle něho se sice obžalovaný nepodílel na samotné dvojnásobné vraždě a znásilnění, ale i ta část zločinu, které se účastnil, byla velmi surová a brutální. Šestkrát soudně trestaný Topinka musel být podle žalobce srozuměn s tím, že zločin může mít velmi vážné následky.

Reklama

Související témata:

Doporučované