Hlavní obsah

Výjimečný a přísný, vzpomíná na Morriconeho šéf českého orchestru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jako na výjimečnou a nenahraditelnou osobnost, autora nezapomenutelné muziky a přísného dirigenta vzpomíná ředitel Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) Jan Hasenöhrl na hudebního skladatele Ennia Morriconeho.

Článek

Právě s tímto orchestrem Morricone absolvoval několik evropských turné a nahrál soundtrack k filmu Osm hrozných, za který získal Zlatý glóbus, britskou cenu BAFTA i Oscara. Autora slavných filmových melodií oceňovali odborníci i lidé, kteří se o klasickou hudbu jinak nezajímají, což dokládají i četné ohlasy na jeho úmrtí na sociálních sítích.

„Spolupráce s Enniem Morriconem byla pro nás zásadní, nepřenosná a neopakovatelná. Je nám to nesmírně líto a vzpomínáme s úctou,“ uvedl Český národní symfonický orchestr na Facebooku. „Naplněný život, nezapomenutelná hudba,“ uvedlo na Twitteru k úmrtí proslulého italského skladatele Ministerstvo kultury.

Hasenöhrl v České televizi uvedl, že i přes vysoký věk italského skladatele čeští symfonici věřili, že si s Morriconem ještě zahrají. Spolupráci s ním označil šéf orchestru za jeden z vrcholů jejich dosavadní činnosti a za zcela výjimečnou zkušenost. „Byl fantastický, živý a nesmírně přísný,“ vzpomínal Hasenöhrl. Muzika ho podle jeho vzpomínek stále nesmírně bavila, byl náročný na sebe i na své spolupracovníky, ale také skvělý společník a skromný člověk. „Je mi strašně smutno, bylo nám s ním dobře,“ dodal Hasenöhrl.

Soundtrack k filmu Osm hrozných nahrál Morricone v létě 2015 v Praze. Nahrávání se v hostivařských studiích ČNSO osobně účastnil také režisér snímku Quentin Tarantino. V prosinci téhož roku ČNSO s Morriconem nahrával znovu v londýnských studiích Abbey Road, tentokrát verzi pro vinylové vydání soundtracku Osmi hrozných.

„Je to prostě výborný orchestr,“ řekl tehdy Morricone, proč si vybral ke spolupráci právě české hudebníky. „Hrají bravurně, jak sólisté, tak celý orchestr. Imponuje mi celková úroveň hudebníků, tím myslím nejen jejich vzdělání, ale i přístup a vychování. Jsou slušní, zdvořilí a vstřícní,“ prohlásil. Ke spolupráci s ČNSO se skladatel vracel pravidelně.

Svými melodiemi doprovodil Morricone více než 500 filmů a seriálů, nejvíc ho asi proslavil legendární snímek Tenkrát na Západě. Českým divákům se Morricone zapsal do paměti i díky hudbě k seriálům Chobotnice a Marco Polo. Mnohokrát zavítal do České republiky, naposledy byl loni v lednu v Praze, když koncertem v O2 Aréně připomínal své 90. narozeniny.

Zemřel v noci na dnešek na římské klinice na následky pádu.

Reklama

Doporučované