Hlavní obsah

Výjimečný stav na deset dnů. Úřady krotí násilné střety mezi muslimy a buddhisty na Srí Lance

Násilné střety muslimů a buddhistů na Srí Lance.Video: Reuters

 

Reklama

Po násilných střetech muslimů a buddhistů Srí Lanka na deset dní zavádí výjimečný stav. Vláda tím chce zabránit dalším nepokojům.

Článek

Násilnosti vypukly ve městě Kandy, které leží v centrální části Srí Lanky. Vyvolala je smrt muže z většinového sinhálského etnika, který zemřel po napadení skupinou muslimů. Sinhálci poté v odvetě začali vypalovat domy a obchody příslušníků muslimské menšiny. Úřady již v pondělí v oblasti vyhlásily zákaz vycházení. Vláda do míst vyslala vojáky a elitní policejní jednotky.

Posvátné město Kandy, kde je podle tradice uložen Buddhův zub, jedna z nejcennějších buddhistických relikvií, je častým cílem turistů. Celé město je protkáno sítí buddhistických chrámů a od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO. V současné době na Srí Lance probíhá turistická sezona, která zde začíná v prosinci a končí začátkem dubna.

Podle agentury Reuters napětí mezi muslimy a buddhisty na Srí Lance postupně narůstalo během uplynulého roku. Některé radikální buddhistické skupiny muslimy obviňují, že se snaží obracet lidi na islám a že ničí buddhistické archeologické památky.

Buddhističtí nacionalisté zase protestují proti přítomnosti příslušníků muslimského etnika Rohingů, kteří na Srí Lanku uprchli před pronásledováním z převážně buddhistické Barmy.

„Na mimořádném zasedání vlády bylo rozhodnuto vyhlásit na deset dnů výjimečný stav, aby se zabránilo šíření nepokojů do dalších částí země,“ řekl agentuře Reuters mluvčí srílanské vlády Dajasiri Džajasekara. „Rovněž bylo rozhodnuto tvrdě zasáhnout proti lidem, kteří podněcují násilí prostřednictvím Facebooku,“ dodal.

Zhruba 75 procent obyvatel Srí Lanky tvoří Sinhálci, z nichž valná většina vyznává buddhismus. Islám vyznává asi devět procent obyvatel země.

Reklama

Doporučované