Hlavní obsah

Výjimečný stav na Maledivách. Policie zatkla bývalého prezidenta, nevlastního bratra současné hlavy státu

Výjimečný stav na Maledivách, policie zatkla bývalého prezidenta (video: AP). Video: Soňa Barabášová, AP

 

Reklama

Maledivská vláda vyhlásila výjimečný stav. Několik hodin nato se pustila do zatýkání politické opozice. V úterý byli zadrženi dva soudci nejvyššího soudu a bývalý prezident Maumún Abdul Gajúm, který je nevlastním bratrem současného prezidenta Jamína Abdala Gajúma.

Článek

Maledivská vláda v úterý vyhlásila na 15 dní výjimečný stav. Stalo se tak kvůli nesouhlasu s rozhodnutím nejvyššího soudu z minulého týdne. Ten nařídil propuštění devíti vězněných představitelů opozice.

Výjimečný stav vládě dává rozsáhlé pravomoci k zatýkání, prohledávání a zabavování nemovitostí a dalšího majetku a omezení práva na shromáždění. V současné chvíli jsou před parlamentem policisté, kteří brání jednání poslanců.

Na protest proti rozhodnutí vyšli obyvatelé hlavního města Malé demonstrovat do ulic. Ty podpořila i americká vláda a vedení země vzkázala, že musí respektovat zákon a svobodu projevu.

„Amerika stojí za maledivským lidem. Maledivská vláda a armáda musí respektovat zákony, svobodu slova a demokratické instituce. Svět vás sleduje,“ uvedla na Twitteru americká Národní bezpečnostní rada.

Maledivy se před deseti lety staly pluralitní demokracií po desetiletích autokratické vlády. Země ale ztratila mnoho demokratických výdobytků poté, co byl v roce 2013 zvolen prezidentem Jamín Abdal Gajúm.

Reklama

Související témata:

Doporučované