Hlavní obsah

Výjimka pro obchod s ropou končí. USA dál tlačí na Írán

USA pokračují v tvrdé politice proti Íránu.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa neprodlouží pěti zemím, mezi které patří i spojenci Japonsko, Jižní Korea a Turecko, výjimky ze sankcí týkajících se obchodování s íránskou ropou. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nejmenované americké představitele. Spojené státy obnovily sankce loni a dočasnou výjimku poskytly jen tradičním odběratelům ropy z Íránu.

Článek

Výjimky se týkají pěti zemí – Japonska, Jižní Koreje, Turecka, Číny a Indie. Rozhodnutí neprodloužit výjimky, o kterém jako první informoval deník The Washington Post, sdělil Trump svým spolupracovníkům už v pátek. Podle nejmenovaných amerických představitelů má tento krok za cíl vyvinout další tlak na Írán.

Íránsko-americké vztahy se zhoršily loni v květnu, kdy Trump odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu; pak obnovil protiíránské sankce. Teherán pohrozil, že dohodu přestane dodržovat a že svůj jaderný program obnoví. Zatím to neudělal, protože zbylí signatáři se snaží dohodu udržet při životě.

Letos na začátku dubna pak prezident Trump zařadil íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací. Írán na Trumpovo rozhodnutí reagoval označením všech amerických armádních jednotek za teroristické a vládu USA za podporovatele terorismu.

Reklama

Doporučované