Hlavní obsah

Roušky budou znovu povinné v restauracích i dopravě

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Do restaurací se vrátí povinné roušky (ilustrační foto).

Reklama

V celém Česku od září znovu platí povinnost nosit roušky na mnoha uzavřených místech, včetně restaurací či ve veřejné dopravě. Nebudou ale povinné všude a za všech okolností, Seznam Zprávy přináší přehled pravidel a výjimek.

Článek

AKTUALIZACE 20.8.: Ministr Vojtěch po čtvrtečním jednání s premiérem Babišem po jednom dni opět změnil pravidla pro nošení roušek. Nový stav najdete v článku níže:

Návrat roušek do života Čechů oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika. Opatření má působit jako prevence proti šíření koronaviru a platit bude od 1. září.

„Naším cílem je tímto preventivním opatřením maximálně ochránit zranitelné občany, jako jsou senioři či nemocní. Pravidla pro používání roušek jsme nastavili tak, aby zahrnovala místa, kde lze předpokládat větší riziko přenosu nákazy,“ zdůvodnil ministr s tím, že jde zejména o veřejné vnitřní prostory, ve kterých nelze vždy zajistit udržování dostatečného rozestupu.

Roušku na úřad i do kostela

Ochranu úst a nosu musí lidé od září nosit ve vnitřních prostorách všech prodejen, úřadů i soudů – s výjimkou soudců, účastníků, svědků, znalců a tlumočníků.

Povinnost platí také pro prostory pošt, obchodních center a provozoven poskytujících služby, jako jsou kadeřnictví, manikúra nebo pedikúra.

Kromě toho je lidé musí nosit v kostelech, divadlech či kinech, ale i ve všech zařízeních zdravotních a sociálních služeb, včetně lékáren.

Doposud se opatření týkalo pouze lůžkové části. „Vzhledem k nadcházejícím podzimním volbám jsme v mimořádném opatření pamatovali také na povinné nošení ochranných prostředků dýchacích cest ve volebních místnostech,“ doplnil výčet ministr zdravotnictví.

Cestování a roušky

Roušky bude nutné používat také při cestování veřejnou dopravou. Jedná se o městskou hromadnou dopravu, meziměstské spoje (vlaky a autobusy) i taxislužby. Opatření se týká také cestování v autobusech v rámci jiné než veřejné dopravy, jako jsou například organizované zájezdy.

Řidičů veřejné dopravy se opatření netýká, pokud nejsou v přímém kontaktu s cestujícím.

Odložit roušku bude možné také v případě konzumace potravin a nápojů v prostředcích veřejné dopravy, pokud konzumaci umožňuje přepravní řád.

Pokuta za nedodržení nařízení

Za porušení vládních opatření proti šíření covidu-19 mohou lidé dostat pokutu až do 10 000 korun. Od května mohou policisté a strážníci postihovat přestupky na místě.

Restaurace a roušky

Obdobná pravidla budou nastavena také u provozoven stravovacích zařízení, jako jsou restaurace, kavárny či bary.

„V restauracích a dalších provozovnách stravovacích služeb bude vyžadována ochrana dýchacích cest u obsluhy, která přichází do úzkého kontaktu s větším množstvím osob. Při pohybu po stravovacím zařízení, tedy mimo dobu konzumace, se tato povinnost vztahuje také na hosty. Takto nastavená pravidla však nepředstavují žádnou novinku, vycházejí z již v minulosti nastaveného a osvědčeného modelu u nás i ze zahraničních zkušeností,“ vysvětlil Rastislav Maďar, vedoucí epidemiologické pracovní skupiny při ministerstvu.

Výjimky z pravidla

I nadále platí, že se povinné nošení ochrany dýchacích cest nevztahuje na děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu a v dalších případech, které stanovuje mimořádné opatření.

„Při přípravě opatření jsme se snažili zohlednit celou řadu běžných denních situací. Nošení roušek se nevztahuje také například na sportovce, a to jak v tělocvičnách, tak fitness centrech. Další výraznou výjimkou jsou vnitřní koupaliště, sauny nebo lázeňské a léčebné bazény,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Roušky na akcích

Další novinkou, která vejde v platnost od začátku školního roku, je mimořádné opatření týkající se hromadných akcí. Nově je nutné nasadit roušku na všech vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků.

Výjimku opět tvoří moderátoři, redaktoři, osoby při provádění autorského díla (například divadelního, tanečního, hudebního apod.) nebo sportovci v době tréninku, zápasu či soutěže.

Kapacita účastníků zůstává stejná, tedy 500 osob na vnitřních hromadných akcích a 1 000 osob na venkovních hromadných akcích, nově lze však účastníky akcí výlučně s místy k sezení rozdělit do nejvýše deseti oddělených sektorů, z nichž každý má svůj vstup z venkovních prostor a účastníci nemohou přecházet mezi sektory.

U hromadných akcí na stání platí dosavadní maximální počet pěti sektorů. Dále platí, že v případě venkovních prostor obsazených sedadly se omezuje sezení tak, že je obsazena nejvýše polovina celkového počtu sedadel a účastníci akce využívají k sezení každou druhou řadu.

Ve škole

Povinnost bude platit také pro školáky a studenty ve společných prostorách školy. „Jedná se o chodby a podobně, nikoliv v rámci jednotlivých tříd,“ dodal už dříve ministr. Šéf resortu školství Robert Plaga (ANO) později upřesnil, že žáci budou moci od září sundat roušky mimo třídy také při stravování ve školní jídelně a při tělocviku.

Zároveň informoval, že povinné nošení roušek nebude platit ve speciálních a mateřských školách. Podobná výjimka se speciálních a mateřských škol týkala i na jaře.

Reklama

Související témata:

Doporučované