Hlavní obsah

Vykliďte Aleppo, máte deset hodin, vzkázalo Rusko. Pak přijde úder

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Moskva na pátek vyhlásila příměří v Aleppu. Co přijde po něm? (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Armády Vladimira Putina a Bašára Asada podle západních tajných služeb plánují zatím nejintenzivnější útok.

Článek

Válkou zmítané Aleppo čeká v pátek humanitární příměří, které vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Současně náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov vyzval ozbrojené skupiny, aby zastavily boje a opustily město dvěma určenými koridory.

„Vzhledem k tomu, že naši američtí kolegové nejsou schopni oddělit od sebe opozici od teroristů, vyzýváme přímo všechny vůdce ozbrojených skupin, aby zastavili bojové operace a opustili i se svými zbraněmi Aleppo," prohlásil Gerasimov. „Jeden otevřený koridor míří směrem k syrsko-turecké hranici a druhý do (provincie) Idlib," dodal.

Podle OSN v důsledku raketových útoků ve městě umírají desítky civilistů. Příměří má toto zabíjení dočasně zastavit. Má trvat 10 hodin, během nichž bude otevřeno dalších šest koridorů, kterými se civilisté budou moci dostat z města.

Humanitární pauza, jak příměří Putin nazval, se má konat tento pátek od 9:00 do 19:00 místního času. Je však otázkou, zdali k něčemu povede.

„Toto rozhodnutí bylo koordinováno se syrským vedením," řekl Gerasimov. Povstalecká ofenziva ve vládou držených oblastech Aleppa, která byla zahájena minulý týden, podle něj obléhání města nijak neprolomila. „Nemají šanci takto se dostat z města," dodal.

Rebelové město neopustí

Povstalecké skupiny v Aleppu nejnovější ruskou nabídku odmítly, jedna z nich ji označila jen za snahu „o mediální senzaci pro veřejnost". Mluvčí jedné ze skupin bojujících proti Damašku, umírněné islamistické Nur al-Din al-Zinki uvedl, že Rusko svá slova nemyslí vážně a jeho poslední iniciativa je nezajímá. Prohlášení ruského vedení prý neodráží realitu, která panuje přímo na místě. Velitel povstalecké skupiny Fastakim, která v Aleppu bojuje, obvinil Rusy ze lži. „Jejich ostřelování a zločiny pokračují a jejich letadla neopustila oblohu nad Aleppem," uvedl.

Rusko a syrská vláda podle svých slov už 18. října pozastavily letecké údery na východní povstaleckou část Aleppa, aby umožnily evakuaci zraněných a civilistů. Žádná evakuace se ale nekonala a do oblasti se ani nepodařilo doručit potravinovou či lékařskou pomoc. Provládní síly přitom pokračují v pozemní protiofenzivě.

Podobný scénář se možná bude konat i nyní. Armády Vladimira Putina a Bašára Asada podle západních tajných služeb plánují zatím nejintenzivnější útok (psali jsme zde) na toto druhé největší syrské město. Ten má proběhnout v následujících dnech a využije pozornosti, kterou svět zamíří na blížící se americké volby prezidenta. O chystaném útoku svědčí i další válečné lodě Ruska, které nedávno připluly k syrskému pobřeží. Humanitární pauza tak možná bude krátkým obdobím klidu před nejintenzivnější ofenzivou, kterou Aleppo zažilo.

Reklama

Doporučované