Hlavní obsah

Vyklizený stůl i vtípky o manželství. První den Bidena v Británii nenudil

Americký prezident Joe Biden přišel na sodovku. Novináři museli vyklidit pole.Video: Twitter/mgisholtminard, Twitter/BBCJonSopel

 

Reklama

Americký prezident Joe Biden je na své první zahraniční cestě. Zamířil do Evropy a hned ve čtvrtek se setkal s britským premiérem Borisem Johnsonem. Lídři utužili dlouholeté spojenectví a došlo i na pár bizarních momentů.

Článek

Šéf Bílého domu se s předsedou britské vlády sešel na jihozápadě Anglie v hrabství Cornwall. Právě tam, v Carbis Bay, se od pátku koná třídenní summit skupiny G7. V předvečer jednání s ostatními lídry Biden s Johnsonem probrali budoucnost britsko-amerického spojenectví i například nestabilní situaci v Severním Irsku.

Britský premiér měl v minulosti otevřeně vřelé vztahy s Bidenovým předchůdcem, republikánem Donaldem Trumpem. Biden ostatně při své prezidentské kampani loni o Johnsonovi prohlásil, že je Trumpovou britskou verzí. Čtvrteční setkání se nicméně konalo v přátelském duchu.

Na jeho začátku Biden zavtipkoval s odkazem na Johnsonovu nedávnou svatbu s chotí Carrie. „Panu premiérovi jsem řekl, že máme něco společného. Oba jsme se oženili se ženami úplně mimo naši ligu,“ prohlásil s tím, že premiérovu manželku rád poznává. „S tím nemůžu nesouhlasit,“ reagoval Johnson.

Chaos na zahrádce

Navečer došlo na zahrádce místního hotelu k lehce chaotickému momentu. Hlava Spojených států si tam zašla podle reportérky NBC Andrey Mitchellové na sodovku.

Zmatení nastalo v momentě, kdy se měl prezident usadit ke stolu – ačkoliv bylo kolem spoustu volných dřevěných stolků, jeden konkrétní museli za dohledu Bidenovy ochranky vyklidit přítomní novináři.

„Je jen málo případů, které by mě donutily vzdát se svého jídelního stolu. Předpokládám, že tohle je výjimka. Vítejte v Cornwallu, pane prezidente,“ uvedla na Twitteru produkční BBC Morgan Gisholt Minardová.

Reklama

Doporučované