Hlavní obsah

Vykořisťování hladovějících obyvatel. USA kvůli tomu vyhlásily nové sankce proti Venezuele

Foto: Shutterstock.com

USA uvalily nové sankce na Venezuelu kvůli potravinové korupci.

Reklama

Americké úřady obvinily venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a jeho spojence z vytváření korupční sítě kolem distribuce potravin. Země se kvůli krizi potýká s akutním nedostatkem jídla. Podvody ukazují také na tři nevlastní Madurovy syny.

Článek

Sankce se týkají deseti osob a třinácti společností, které se podle americké administrativy několik let podílejí na „rozsáhlé korupční síti“ a machinacích kolem distribuce potravin ve Venezuele.

Díky podvodům vydělávají společnosti peníze z nadhodnocených smluv, zatímco se stát neúspěšně snaží dostat do země dostatek jídla. Oznámilo to ve Washingtonu ministerstvo financí. Výtěžek z finančních podvodů směřuje podle úřadu na účty prezidenta Nicoláse Madura a členů jeho rodiny, konkrétně se jedná o tři nevlastní Madurovy syny.

Maduro označil obvinění za „zoufalství“ ze strany „gringo impéria“.

Venezuela bohatá na ropu čelí v posledních letech hlubokému nedostatku potravin a léků v důsledku dlouhodobé politické a hospodářské krize. Světová média přinesla už řadu svědectví o fatálním nedostatku jídla.

Podle zjištění amerického ministerstva vytvořili kolumbijský občan Alex Nain Saab a jeho obchodní partner Alvaro Enrique Pulido Vargas v roce 2016 korupční síť, která ovládla dovoz potravin a jejich vnitrostátní distribuci. V tomto roce měli údajně založit firmu, která získávala potraviny mimo území Venezuely a následně je do země dovážela. Spojenými státy byli oba obviněni z profitování a dovážení jen zlomku jídla z celkového množství, které bylo podle smluv požadováno.

Díky jiné smlouvě měly být Saabovi vyplaceny až čtyřikrát vyšší náklady na stavbu 25 tisíc domů pro obyvatele s nižšími příjmy.

„Alex Saab spolupracoval se spojenci Madura a provozoval rozsáhlou síť korupce, kterou bezohledně využívali k vykořisťování venezuelské hladovějící populace,“ citovaly agentury amerického ministra financí Stevena Mnuchina. „Používají jídlo jako formu sociální kontroly k odměňování politických příznivců a potrestání odpůrců. Zatím jim v kapsách celou dobu mizí stovky milionů dolarů prostřednictvím řady podvodných programů.“

Aby Saab získal státní zakázky, podplatil podle ministerstva financí USA mimo jiných Waltera, Yossera a Yoswala Gavidiovy, tři syny Madurovy manželky Cilie Floresové z předchozího manželství. Kromě těchto osob sankce míří na venezuelské obchodníky.

Kolumbijec Saab údajně rovněž od roku 2018 pomáhal venezuelské vládě zpeněžovat zlato těžené v místních dolech a získané peníze převádět na cizí měny. Zlato se prodávalo do zahraničí, například do Turecka nebo Spojených arabských emirátů. Podle amerických odhadů prodal Madurův režim jen letos zlato za miliardu dolarů, což je asi 23 miliard korun.

Reklama

Doporučované