Hlavní obsah

Výkřiky Alláhu akbar a samopaly v ruce vyvolaly paniku. V obchodním centru se konala filmová akce

Skupina mužů převlečená za bojovníky Islámského státu vyděsila návštěvníky obchodního centra v íránském Teheránu.Video: www.youtube.com/damascustimemovie

 

Reklama

Samopaly, meče a výkřiky „Alláhu akbar“, tak propagovali snímek Damascus Time jeho tvůrci v obchodním domě v íránském Teheránu. Snímek oslavující íránské vojenské tažení v Iráku a Sýrii a tamní boj s takzvaným Islámským státem.

Článek

Skupina mužů převlečená za bojovníky takzvaného Islámského státu vyděsila návštěvníky obchodního centra v íránském Teheránu a vyvolala odpor na sociálních sítích. Muži převlečení za teroristy propagovali film oslavující íránské vojenské angažmá v Iráku a Sýrii.

Muži s plnovousy po vstupu do obchodního domu vykřikovali „Alláhu akbar“, kopali do nábytku a byli vyzbrojeni maketami samopalů a meči. Někteří mezi nicnetušící nakupující vjeli na koních.

Snímek Damascus Time mapuje příběh íránského pilota a jeho syna, kteří jsou při převážení humanitární pomoci do Sýrie zajati bojovníky teroristické organizace. Film produkovala společnost Owj Arts and Media Organisation, která je údajně blízce spjata s Íránskými revolučními gardami, které operace v Sýrii a Iráku vedou.

Přestože je Twitter v Íránu zablokovaný, řada Íránců žijících v zahraničí společně s těmi, kteří zákaz obcházejí, zprávu rychle pomocí sociální sítě rozšířila. Právě na sociálních sítích si akce vysloužila ostrou kritiku, která přinutila režiséra snímku k omluvě.

„Netušil jsem, že propagace bude vypadat takto. Myslel jsem, že se před obchodní dům postaví člověk s plnovousem a lidé se s ním budou fotit. O koních nebo výkřicích jsem neměl tušení,“ uvedl v prohlášení Ebrahim Hatamikia. Celá akce podle něj byla hluboko pod jeho úrovní.

Mluvčí produkční společnosti paniku v obchodním centru popírá. Návštěvníci o celé akci podle něj byli informováni předem.

K incidentu se vyjádřili také policisté, po jejichž reakci taktéž volala řada příspěvků na sociálních sítích. „Policie o akci nevěděla a nebyla s námi konzultována. V obchodním domě došlo k porušení zákona,“ uvedl šéf teheránské policie Hosejn Rahímí.

Reklama

Doporučované