Hlavní obsah

Strašit covidem už nestačí, tak máte Vrbětice, kritizuje Klaus vládu

Foto: ČTK

Exprezident Václav Klaus.

Reklama

Vylekaným lidem se vládne snadněji, nechme toho. V písemném prohlášení to uvedl exprezident Václav Klaus. Vyjádřil se tak poprvé po víkendu ke kauze Vrbětice a diplomatické válce mezi Českem a Ruskem.

Článek

Bývalý prezident Václav Klaus se v písemném prohlášení vyjadřuje skepticky. Kauzu Vrbětice vnímá jako uměle vyvolanou kauzu, která má strašit lidi.

„V situaci velmi měkkých a nepřesvědčivých dat a informací, navíc prezentovaných v přítmí covidové hysterie, v níž se až příliš snadno šíří nejrůznější dezinformace a fake news, a v nervózní atmosféře blížících se říjnových parlamentních voleb nechci soutěžit s dalšími politiky a komentátory o co nejsilnější či nejoriginálnější výrok ke kauze Vrbětice sedm let poté,“ uvedl ve vyjádření Klaus.

„Nevěřil jsem, že se ještě někdy vrátím do padesátých let, byť s opačným znaménkem. Nevěřil jsem, že budu ještě někdy bezmocně bouchat do stolu při poslouchání režimového rozhlasu a výroků našich vrcholných politických představitelů,“ uvedl bývalý prezident.

Exprezident Klaus také napsal, že pokud by v amerických prezidentských volbách znovu vyhrál Donald Trump a byl by dnes prezidentem, kauza Vrbětice by podle něj nenastala.

„Naší vládě a s ní spjaté pseudoopozici dochází, že covidem nelze strašit lidi donekonečna, a proto zoufale hledaly jiného vykonstruovaného strašáka, který by lidi udržel ve strachu. Vědí dobře, že vylekaným lidem se vládne snadněji. Prosím, už toho nechte. Mělo by vám jít více o naši zemi než o sebe,“ uzavírá exprezident.

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) dnes dopoledne řekl, že reakce Ruska, tedy vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, je tvrdá. Jak bude Česko reagovat, chce Hamáček řešit dnes s premiérem.

Dnes z Prahy odletí 18 ruských diplomatů a naopak do české metropole se večer vrátí vládním speciálem zaměstnanci české ambasády v Moskvě, které Rusko vyhostilo. Pro ambasádu je to podle ministra Jana Hamáčka tvrdá rána. Mrzí ho, že lidem, kteří se museli rychle sbalit, nastalá situace komplikuje život, i když za to nemohou.

„Reakce je silnější, než jsme očekávali. Je to víc diplomatů, než jsme my vypověděli. Chci jasně říct, že jsme tu reakci museli očekávat, současně Česká republika ale nic neprovedla. Rusové dávají najevo, jak jim to vadí,“ řekl na tiskové konferenci na ministerstvu zahraničí ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček také dnes dopoledne jednal s ministry zahraničí EU a řekl, že země vyjadřují podporu Česku. „Požádal jsem o výraz solidarity. Ukazuje to, že Česká republika má spojence, není opuštěná. Jsme schopni postupovat jednotně,“ řekl Hamáček.

Klaus stál v čele státu v letech 2003 až 2013. Jeho nástupce Miloš Zeman současnou eskalaci česko-ruských vztahů o víkendu komentoval jen prostřednictvím svého mluvčího. Osobně se má vyjádřit v neděli, což je podle mnohých opozičních politiků či komentátorů vzhledem k vyhrocenosti situace pozdě.

Reklama

Doporučované