Hlavní obsah

„Korupce, nehoráznost.” Sněmovna už podruhé zatrhla skupině poslanců výlet do Číny

Čínská ambasáda si vytipovala spřízněné poslance, ale dvakrát narazila. Vedení Sněmovny ji chce vyzvat, aby dodržovala standardní způsoby.

Reklama

Článek

„Prostě tuhle cestovatelskou korupci diktátorských režimů bychom pěstovat neměli. Já jsem naprosto zásadně proti,” rozčílil se Miroslav Kalousek z TOP 09 na říjnové schůzi organizačního výboru Sněmovny.

Co se stalo? Skupina devíti poslanců v čele s Janem Birkem z ČSSD chtěla vyjet na týdenní neoficiální návštěvu do Číny. Jenže jejich záměr podívat se v listopadu do provincie Sečuán už podruhé odmítl organizační výbor, v němž sedí vedení Sněmovny a který musí všechny zahraniční cesty poslanců schvalovat.

S nápadem přišel šéf komunistů Vojtěch Filip a poslanec ČSSD Jan Birke. S nabídkou cesty je coby své spojence oslovila čínská ambasáda v Praze s tím, že kromě pojištění všechny náklady zaplatí Peking – tedy dopravu i ubytování.

„V provincii Sečuán se rozjíždí zajímavé projekty, především společný podnik v leteckém průmyslu a také usiluji o letecké spojení s Prahou,” vysvětluje záměr Birke, který do Číny jezdí přes dvacet let, podnikal tam a dodnes je místopředsedou správní rady Tvrdíkovy Česko-čínské obchodní komory.

Právě nestandardní pozvání i financování se nelíbilo především pravicovým poslancům – a v červenci cestu poprvé zamítli. Filip, který ani neměl jet, se společně s Birkem pokusil teď v říjnu nápad protlačit ještě jednou, ale opět narazili na velký odpor většiny kolegů.

„Cesta byla primárně v zájmu Číny, přínos pro Česko vysvětlen nebyl. Proto jsme ji neschválili a překvapilo nás, že to vůbec předložili znovu. A už vůbec není jasné, kdo vybíral složení delegace,” řekl poslanec STAN Jan Farský.

V delegaci měli být politici jen vybraných stran, zástupci pravice chyběli: pět poslanců ANO (Stanislav Berkovec, Tomáš Kohoutek, Marek Novák, Michal Ratiborský a Petr Sadovský), dva komunisté (Hana Aulická Jírovcová a Zdeněk Ondráček), dále Jana Levová z SPD a zmíněný Jan Birke z ČSSD coby šéf výpravy.

„Pokud je nějaký diplomatický zájem České republiky, aby tahle parta vyjela do Sečuánu, protože nám to nějak významně pomůže v něčem, tak ať tam jedou, ale nejdřív bych chtěl vědět proč. Ale pak my jim zaplatíme ubytování, my jim zaplatíme diety, popřípadě jakékoli další náklady,” argumentoval Kalousek.

„Důvody odmítnutí chápu a respektuju. Znovu už to předkládat nebudu. A teď už nechávám na předsedovi Filipovi, aby vysvětlil čínské ambasádě odmítnutí nabízené cesty s tím, že to rozhodně neznamená poškození našich vzájemných vztahů,” reagoval poslanec Birke.

Nejvíc cestu kritizovala poslankyně ODS Miroslava Němcová, která se obávala, že pokud by měl cestu českých poslanců platit cizí stát, tak ti mu pak budou zavázáni a budou to chtít nějak vracet.

A upozornila také na výroční zprávu BIS, podle níž čínští zpravodajští důstojníci působící na ambasádě zvyšují aktivitu a zvyšují důraz na „vlivovou infiltraci do českých politických a státních struktur a sběru politického zpravodajství, a to vše za aktivní pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků“.

„Proto jsem mimořádně opatrná, pokud si zrovna čínská ambasáda vytipuje v Parlamentu skupinu poslanců a ty se rozhodne pozvat. Organizační výbor vyzval předsedu Sněmovny, aby čínské velvyslanectví informoval o tom, že tohle je nestandardní způsob, tohle už je nehoráznost a že my parlamentní diplomacii děláme jinak,” řekla Miroslava Němcová.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO slíbil, že zjedná nápravu. “Měl by se mi představit nový velvyslanec, takže určitě nějakým vhodným způsobem tu informaci předám,” řekl.

Reklama

Doporučované