Hlavní obsah

Výletní lodě lákají dobrovolníky na plavby. Chtějí ukázat, že jsou bezpečné

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Royal Caribbean vymýšlí, jak překonat krizi v odvětví výletních lodí způsobenou pandemií koronaviru. Chce uspořádat „falešné“ plavby, díky kterým může získat povolení k těm opravdovým. Firmě se hlásí tisíce zájemců.

Článek

Druhý největší provozovatel výletních lodí na světě zkoumá, jak přesvědčit regulační orgány o tom, že brázdění světových moří je bezpečné navzdory pandemii.

Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nedávno znovu povolilo plavby výletních lodí. S obnovenou kratochvílí se však pojí řada přísných pravidel. CDC stanoví, že jednotlivé společnosti musí před skutečným vyplutím provozovat simulované plavby, které napodobí průběh a podmínky běžného zaoceánského výletu. Jen tak mohou získat povolení k zahájení pravidelných plaveb.

Jako první oznámila zájem o spuštění testovacích plaveb firma Royal Caribbean, která uvádí, že byla doslova zaplavena zájmem potenciálních dobrovolníků. „Royal Caribbean má jedny z nejvěrnějších hostů v odvětví výletních lodí,“ uvedl mluvčí společnosti Jonathon Fishman pro CNN. „Jen tento týden jsme obdrželi více než 5000 e-mailů a mnoho dalších tweetů, komentářů a zpráv napříč sociálními sítěmi.“

Zatím není jasné, zda společnost dobrovolníky zaplatí, pobyt na lodi jim umožní zdarma, nebo zda ho budou muset částečně financovat ze svého.

Během testovací plavby zažijí její účastníci vše, co čeká běžné hosty - společnou zábavu, kvalitní gastronomii i návštěvu soukromých ostrovů. Odnesou si ale jeden zážitek navíc. Zúčastní se například simulace toho, jaké by to bylo, kdyby se u někoho z pasažérů prokázala nemoc covid-19.

Za výletem stojí přísná pravidla

Výletní lodě musí pravidelně testovat členy posádky a zajistit jejich bezpečí. Dobrovolníci musí být písemně vyrozuměni o tom, že se „účastní simulace, která zahrnuje dosud neprokázané a nevyzkoušené protokoly o bezpečnosti a ochraně zdraví, a že jde o riskantní činnost“. Účastníci musí být starší 18 let a potvrdit, že nemají žádné zdravotní problémy, které by z nich dělaly rizikové pacienty. Společnost nesmí pasažérům slíbit možné budoucí zaměstnání či odměnu.

Na lodi budou povinné roušky a bude vyžadována hygiena rukou či dodržování rozestupů. Při nástupu a výstupu z lodi budou prováděny testy na covid-19.

Výletní loď musí po dokončení simulované plavby odeslat zprávu, kterou CDC zkontroluje, poskytne zpětnou vazbu a vydá certifikát o uskutečnění úspěšné testovací plavby. Je možné, že aby se společnost mohla vrátit k provozování běžných plaveb, bude muset uspořádat několik simulovaných tras.

Reklama

Doporučované