Hlavní obsah
Online

Čeští diplomaté dorazili domů. Ve hře je i vyhoštění dalších Rusů, připustil Hamáček

Přílet diplomatů a tisková konference Jana Hamáčka při příletu českých diplomatů z Ruska.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Česko-ruské vztahy jsou kvůli případu Vrbětice na bodu mrazu. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

Důležité

- Premiér Andrej Babiš uvedl, že výbuch ve Vrběticích „nebyl aktem státního terorismu, ale útokem na zboží pro obchodníka“. Činnost agentů GRU, kteří podle něj provedli „zpackanou akci“, je podle něj nepřijatelná.

- Česko vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Česku, odletěli v pondělí vpodvečer. Ruská strana v reakci vyhostila 20 zaměstnanců české ambasády. Více ZDE.

- České bezpečnostní složky odvedly dobrou práci při vyšetřování výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, který česká vláda v sobotu připsala agentům ruské tajné služby GRU. Podle britského deníku Daily Mail to uvedl bývalý ředitel britské rozvědky MI6 John Sawers.

- Kauzou se odpoledne zabývá vláda. Tisková konference se očekává v podvečer.

O co v případu jde

Exkluzivně: Rusové podezřelí z výbuchu ve Vrběticích jsou ti, kteří otrávili agenta Skripala - čtěte ZDE

Kdo odhalil agenty? Co tají politici? Otázky, na které vláda dluží odpovědi - čtěte ZDE

Reakce

Evropa: „Nepřijatelné vměšování Ruska.“ Ministři EU vyjadřují podporu Česku - čtěte ZDE

Rusko: Rusko vyhostí 20 českých diplomatů, vyslechl si český velvyslanec - čtěte ZDE

Byl to terorismus, válečný akt? Poslanci proberou Vrbětice na všech frontách - čtěte ZDE

Exprezident Klaus: Strašit covidem už nestačí, tak máte Vrbětice, kritizuje Klaus vládu - čtěte ZDE

Komentáře

Krize ve vztazích s Ruskem. A hvězdná hodina pro Česko

Jan Lipold: Zeman musí přestat s Ruskem, nebo odstoupit

Ivan Gabal: Sedm let lavírování. Za Vrbětice si můžeme i sami

  • „Musíte je zasáhnout tam, kde je to zabolí – do jejich peněženek“

    „Česká vláda by měla navrhnout uplatnění Magnitského zákona na ruský režim a oligarchy, kteří ho podporují,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Bill Browder, duchovní otec zákona a nositel řady lidskoprávních cen.

  • Nechováte se tržně, vzkázal Česku Rosatom

    Ruská státní korporace pro jadernou energii (Rosatom) označila své vyloučení z tendru na dostavbu české jaderné elektrárny Dukovany za netržní, uvedl Interfax. Rosatom v prohlášení také zmínil, že mírová atomová energie by měla stát mimo politiku a že chtěl do tendru zapojit do dostavby Dukovan stovky českých firem.

    To ovšem slibují všichni předpokládaní uchazeči o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny.

  • Rusko kvůli Stromovce připomíná Český dům v Moskvě

    Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s požadavky pražského magistrátu na vrácení části Stromovky využívané ruským velvyslanectvím připomnělo Praze českou nemovitost v centru Moskvy, uvedla dnes agentura Interfax.

    Podle ruského ministerstva byl zmíněný pozemek v české metropoli poskytnut Sovětskému svazu na začátku 70. let minulého století na základě platných sovětsko-československých dohod. Současně připomnělo, že česká strana vlastní velkou nemovitost v oblasti Tverské ulice ruského hlavního města. Na zmíněné adrese se nachází Český dům.

  • Zvažujeme všechny možnosti. A to i na základě reciprocity

    Na dotaz, jaké další kroky Česko zvažuje v odpovědi na rozhodnutí Ruska vyhostit ze země 20 členů české mise, Jan Hamáček uvedl: Zvažujeme všechny možnosti, včetně nastavení vztahů na základě reciprocity.“ To by znamenalo vyhostit další ruské diplomaty. Česká strana zatím vyhostila 18 zaměstnanců ruské ambasády. Stále má ruská ambasáda přes sto zaměstnanců.

  • Část diplomatů jede domů autem

    Část diplomatického sboru, který působil na ambasádě v Moskvě, je na cestě do Česka autem, uvedl při tiskové konferenci na ruzyňském letišti vicepremiér Jan Hamáček.

    Ten také uvedl, že si vyjasnil „nedorozumění“ s ministry EU a požádal o solidaritu ostatní státy unie. Tedy aby zvážily vyhoštění ruských diplomatů ze svého území.

  • Čeští diplomaté dorazili z Ruska

    Na pražském ruzyňském letišti přistál krátce po 21:30 český vojenský speciál s dvacítkou vyhoštěných zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Rusko museli opustit kvůli českému vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Praze. Mezi diplomaty by měl být i zástupce velvyslance Luboš Veselý.

    Na letišti na české diplomaty čeká vicepremiér a ministr zahraničních věcí Jan Hamáček (ČSSD). Letadlo z tzv. vládní letky odletělo do Moskvy v odpoledních hodinách z vojenského letiště Kbely. Naopak do Moskvy odpoledne z Prahy zamířil ruský speciál s ruskými diplomaty.

  • Babiš: Nebyl to terorismus

    „Výbuch ve Vrběticích nebyl aktem státního terorismu, ale útokem na zboží pro obchodníka. Činnost agentů GRU v ČR je nepřijatelná,“ řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš.

    Dodal, že zpráva BIS odtajněna zatím nebude. Vyšetřovatelé nechtějí zveřejnit víc informací o výbuchu ve Vrběticích, protože věc stále vyšetřují.

  • Vláda vyřadila Rosatom z tendru na rozšíření Dukovan

    Vláda vyřadila z účasti v tendru na nový blok v Jaderné elektrárně Dukovany ruskou společnost Rosatom. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po dnešním jednání kabinetu uvedl, že ministři schválili usnesení, že takzvaný bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států. Investor stavby, polostátní společnost ČEZ, má podle něj těmto firmám dotazník zaslat do 30. dubna.

    Ruskou firmu se Česko rozhodlo neoslovit v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích za Zlínsku v roce 2014.

  • Novotný: Bolševikovi se neustupuje

    Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

    Momentka z dnešní demonstrace před ruskou ambasádou v Praze

    „Bolševikovi se neustupuje, v žádném případě,“ řekl dnes na demonstraci před ruskou ambasádou starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Rusko by se podle něj mělo omluvit a z ČR by měli odejít všichni zástupci ruského státu.

    Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

    K ambasádě dorazil i starosta Řeporyjí Pavel Novotný, který se řadí k tvrdým kritikům ruského režimu.

  • Miškina a Čepigu spojujeme s výbuchy ve Vrběticích, potvrdil Mazánek

    Jiří Mazánek, ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu, na přímý dotaz, zda lze agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu považovat za strůjce výbuchů ve Vrběticích, uvedl: „Můžeme prohlásit, že tyto dvě osoby můžeme spojit s událostí výbuchu ve Vrběticích.“

  • Útočníci se dostali do skladu jako údajní obchodníci, řekl Pavel Zeman

    Nejvyšší státní zástupce jen velmi obecně popsal, jak se kriminalisté dopátrali údajných útočníků: „V období výbuchu prvního skladu byly k jeho návštěvě objednány dvě osoby, obchodníci, se dá říct, kdy následně bylo zjištěno, že tyto osoby užívaly falešnou identitu občanů Moldavska a Tádžikistánu. Tyto osoby přicestovaly do ČR několik dní předem za užití krycích dokladů ruské federace. Ubytovaly se v Praze a následně Ostravě. Následně bylo zjištěno, že se jedná o stejné osoby spojované s útokem jedem v anglickém Salisbury. A zde podotýkám, že to bylo na základě kriminalistického zkoumání – ne jen nějakým porovnáním fotek – byly ztotožněny s útočníky v Salisbury v roce 2018.“

    „Orgány činné v trestním řízení disponují větším množstvím důkazů, pochopitelně, ty však s ohledem na probíhající šetření nemůžeme zveřejňovat,“ dodal Pavel Zeman.

  • Vyšetřování odpovídá délce pyrotechnických prací na místě, vysvětluje Zeman

    „Délka trestního řízení byla mimo jiné ovlivněna ohledáním místa činu, což si v dnešní době možná málokdo uvědomuje. To probíhalo v závislosti na postupu pyrotechnických a dalších likvidačních prací a záviselo na dalších analýzách. Sklady byly kompletně zničeny a munice rozeseta do širokého okolí a areál de facto nedostupný. Pyrotechnické práce skončily teprve loni v říjnu a následně se dokončuje i ohledání místa činu,“ zdůvodnil délku vyšetřování Pavel Zeman.

  • Pavel Zeman: K výbuchům nemělo dojít na území ČR, ukazuje vyšetřování

    „Od října 2014 probíhají trestní úkony trestního řízení. Oba sklady, které vybuchly, byly pronajaty ostravské společnosti a obsahovaly vojenský materiál, který měl být v nejbližších dnech vyskladněn, a to převážně bulharskému odběrateli. Pracujeme s vyšetřovací verzí, že cílem útoku byl tento vojenský materiál směřující do Bulharska, a k výbuchu tedy nemělo dojít na území ČR,“ popsal základní dějovou linku kauzy nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

  • Pavel Zeman komentuje vyšetřování výbuchů

    S vysvětlením k vyšetřování výbuchu ve Vrběticích vystoupil po jednání vlády před novináře nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

    „Je to velice limitováno tím, že trestní řízení ještě probíhá a probíhat bude,“ uvedl k informacím, které může uvést.

    „Chceme, aby to vysvětlení bylo jasné a bylo zřejmé, co orgány v trestním řízení od roku 2014 do dnešní doby dělaly. Poněvadž je zřejmé, že může zaznívat kritika, že vyšetřování trvá moc dlouho. Dozorové státní zastupitelství je Krajské státní zastupitelství v Brně. Ale já jsem si požádal o podklady a vystupuji zde po vzájemném souhlasu,“ uvedl na úvod Pavel Zeman.

  • Desítky lidí demonstrovaly před ruskou ambasádou v Praze

    Zhruba padesátka lidí se dnes odpoledne sešla před ruským velvyslanectvím v Praze na protest proti působení Ruska vedeného prezidentem Vladimirem Putinem v ČR. Vyjadřovali se zejména k novým informacím o zapojení ruské tajné služby do explozí v muničním areálu ve Vrběticích. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný vyzval k okamžitému vyhoštění všech ruských diplomatů z ČR.

    Na demonstraci, kterou pořádala facebooková skupina Dekomunisti, dohlížely desítky policistů.

  • Speciál s ruskými diplomaty odletěl z Prahy do Moskvy

    Vládní speciál s vyhoštěnými ruskými diplomaty a jejich rodinami odletěl dnes navečer z Prahy. Letoun Iljušin 96-300 vzlétl po 17:20 a zamířil do Moskvy na letiště Vnukovo. Český stát vyhostil 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb.

    Večer by se naopak z Moskvy měli do Prahy vrátit čeští diplomaté, které Rusko v odvetné reakci vyhostilo ze země.

    Foto: ČTK

    Vyskládaná zavazadla na terminálu 3 pražského Letiště Václava Havla, kam 19. dubna 2021 odpoledne přiletěl ruský vládní letoun Iljušin 96-300 pro vyhoštěné ruské diplomaty a jejich rodinné příslušníky.

  • Češi odvedli při vyšetřování výbuchu ve Vrběticích dobrou práci, tvrdí exšéf MI6

    České bezpečnostní složky odvedly dobrou práci při vyšetřování výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, který česká vláda v sobotu připsala agentům ruské tajné služby GRU. Podle britského deníku Daily Mail to uvedl bývalý ředitel britské rozvědky MI6 John Sawers. „Nemělo by být překvapením, že ruské tajné služby působí po celé Evropě, a myslím, že Češi si to poskládali dohromady velice dobře,“ řekl podle deníku Sawers v rozhovoru s vysílací společností BBC. „Celé to nese rukopis ruské zpravodajské operace a myslím, že Češi mají ty dva lidi, kteří se pokusili zavraždit (dvojitého agenta) Sergeje Skripala v Salisbury. Myslím, že proti nim mají pádné důkazy.“ „V roce 2014 zásobovali (Češi) zbraněmi ukrajinskou armádu a Rusové měli zájem tomu zabránit, takže ruská vojenská rozvědka (GRU) vyhodila do povětří muniční sklad v České republice a o rok později otrávila bulharského prostředníka,“ řekl Sawers, který vedl britskou špionáž v letech 2009 až 2014. Podle něj evropské státy vědí odhadem o pouhé desetině „agresivních“ aktivit ruských tajných služeb na svém území.

  • Vrbětická výzva požaduje zastavení ilegálního vlivu Ruska v Česku

    Požadavek na řádné odškodnění lidem i obcím v okolí Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly muniční sklady, výzva vládě, aby zabezpečila plnohodnotný pyrotechnický průzkum a zabezpečení zasaženého území i aby neprodleně zamezila nelegálnímu vlivu Ruska na našem území, je obsahem Vrbětické výzvy.

  • Vládní speciál je na cestě do Moskvy pro české diplomaty

    Český armádní speciál je na cestě pro vyhoštěné pracovníky českého velvyslanectví v Moskvě. Sdělila to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Zpět do Prahy by se letoun měl podle avíza Ministerstva zahraničních věcí vrátit dnes pozdě večer. Letadlo z tzv. vládní letky odletělo do Moskvy v odpoledních hodinách z vojenského letiště Kbely. Zpět do Prahy ještě dnes přiveze dvacítku zaměstnanců české ambasády. Ministerstvo zahraničí již oznámilo po příletu diplomatů tiskovou konferenci vicepremiéra a pověřeného ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD). Konat by se měla ve 22:45.

  • Ministři se sjeli do Strakovy akademie, řeší informace o Vrběticích

    Vláda začala po 16:00 druhou část svého dnešního zasedání, ministři se na ni po úvodním online bloku sjeli do Strakovy akademie. Ministři by měli projednat informace o možném podílu ruských špionů na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se měli ministři zabývat odtajněním zprávy, kterou k tomu zpracovala Bezpečnostní informační služba (BIS).

Reklama

Hlavní zprávy