Hlavní obsah

Vyloučit testované z restaurací není možné, upozorňuje ústavní právník

Foto: Shutterstock.com

Omezování restaurací? Podle ústavního právníka může být podmínka očkování za hranou pravomocí vlády. (Ilustrační snímek)

Reklama

U stravovacích služeb, divadel i v dalších případech by vláda mohla s vyloučením neočkovaných, ale otestovaných lidí narazit, myslí si ústavní právník Jan Wintr, který detailně sleduje, jak obstála mimořádná opatření u soudu.

Článek

Od příštího týdne řadu služeb nebudou moci využívat lidé, kteří nejsou očkovaní ani nemoc covid-19 neprodělali. Testy přestanou být uznávané jako doklad bezinfekčnosti mimo jiné i v restauracích a dalších stravovacích službách nebo na hromadných akcích.

Podle ústavního právníka Jana Wintra, který působí jako profesor na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a podrobně se věnuje tomu, jak Nejvyšší správní soud rozhoduje o stížnostech na mimořádná opatření kvůli epidemii, ovšem vláda opět v tomto bodě narazila na právní mezeru.

Vláda totiž svá mimořádná opatření staví na dvou zákonech: pandemickém zákonu a zákonu o ochraně veřejného zdraví. Pandemický zákon přitom nenabízí žádné pravomoce jak restaurace, ale třeba i kasina omezovat. A druhý zákon lze využít podle dřívějších rozsudků Nejvyššího správního úřadu jen v případech, kdy se omezí vstup osobám podezřelým z nákazy.

A zároveň už v květnovém rozhodnutí Nejvyšší správní soud jasně uvedl, že osobou podezřelou z nákazy nemůže být kdokoliv. „Ustanovení § 69 odst. 1 písm. b) zákona o ochraně veřejného zdraví přitom nelze chápat tak, že osobou podezřelou z nákazy může být bez dalšího každý,“ stojí doslovně v soudním verdiktu.

Nejvyšší správní soud následně pracuje i s extrémní situací, kdy je ohniskem celá republika. Ovšem ani v takovém případě by argumentace neobstála. „Ostatně je zřejmé, že pokud by tomu tak skutečně bylo, byl by to především důvod k vyhlášení nouzového stavu,“ stojí v rozhodnutí.

„Nejvyšší správní soud trvale zdůrazňuje, že opatření je vázáno na podmínku omezení styku skupin osob podezřelých z nákazy se všemi ostatními. A pokud není splněná tato podmínka, tak není možné dělat plošná opatření omezující restaurace,“ vysvětluje ústavní právník. Jinými slovy – opatření lze dělat jen lokálně, a nelze tak vyhlašovat plošné preventivní podmínky pro vstup do restaurací.

„S testy mi to přišlo ještě hraniční, ale vázat vstup na očkování podle mě nejde,“ tvrdí Jan Wintr. Podle něj by vláda měla zvažovat rychlou novelu zákona.

Ministerstvo: Situace se zhoršila

Z dřívějších rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vyplývá, že nejisté pravomoce má vláda při omezování restaurací, kasin, sportovišť, mateřských, základních a středních škol, ale i u divadelních a filmových akcí a slavností.

„O tom soud nerozhodoval, zatím toto opatření nebylo účinné ani platné. Jsme přesvědčení, že takto můžeme postupovat,“ uvedl v pátek ministr Adam Vojtěch na dotaz Seznam Zpráv, na základě jakých zákonů opřou omezování například v restauracích.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl potvrzuje, že s tímto problémem se u sepisování opatření pracuje. Jejich zdůvodnění pak stojí na tom, že se od léta celkově změnila situace, ve které se nacházíme.

„Zpřísňujeme stávající opatření. V jednom ze zdůvodnění Nejvyššího správního soudu bylo napsáno, že to je principiálně v pořádku, nicméně zpřísnění by bylo možné jen za zhoršené epidemické situace. To jsme usoudili, že nastalo, takhle to zdůvodníme,“ vysvětluje Daniel Köppl s odkazem na aktuální vývoj epidemie a rostoucí covidová čísla, která se například během úterý dostala na rekordních 22 511 laboratorně prokázaných nakažených.

V dalších službách by pak podle ústavního právníka zavedení režimu očkovaný/prodělaná nemoc mohla vláda obstát, pokud opatření dobře zdůvodní.

„Argument může být vystavěný, že u testovaných, ale neočkovaných lidí víc hrozí, že se závažněji nakazí a že budou představovat zatížení nemocnic v mnohem větší míře než očkovaní. Pokud se tohle podaří vládě odůvodnit, tak by to opatření mohla unést,“ dodává Jan Wintr.

Reklama

Doporučované