Hlavní obsah

Vymačkáme vás jako pomeranče, vzkazují Turci Nizozemcům

Ústavní reforma, kterou podporují členové Strany spravedlnosti a rozvoje, má posílit pravomoce prezidenta Erdogana.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Turecká Strana spravedlnosti a rozvoje podporuje chystané referendum o ústavních změnách. Při svém protestu proti Nizozemsku, které ze své země vykázalo dva přední turecké politiky, její členové naráželi na tradiční barvu země.

Článek

Roztržka mezi Nizozemskem a Tureckem se posouvá mimo diplomatické roviny. Členové turecké Strany spravedlnosti a rozvoje v neděli v Izmiru rozmačkávali pomeranče - na znamení jejich postoje k nedávným událostem v Nizozemsku.

Nizozemské úřady se rozhodly minulý týden vyhostit tureckou minstryni pro záležitosti rodiny. Ta chtěla mezi Turky v Nizozemsku lobbovat za nadcházející referendum o ústavních změnách, které ještě více posílí moc prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Už předtím Nizozemci nedovolili přistát letadlu tureckého ministra zahraničí. Jeho cesta měla obdobný účel.

Turecký prezident Erdogan ostře zkritizoval postup Nizozemců.

Strana spravedlnosti a rozvoje, kterou kdysi zakládal stávající prezident, referendum jednoznačně podporuje. Izmirskou pomerančovou akci uspořádalo stranické mladé křídlo. Na tričkách měli napsáno jednoduše „Ano”.

K vyhoštění ministryně se o víkendu vyjádřil i sám turecký prezident. Prohlásil, že za nestoudné zacházení s tureckou ministryní Nizozemci zaplatí. Vyzval rovněž mezinárodní organizace, aby na Nizozemsko uvalily sankce.

V reakci na turecko-nizozemský diplomatický spor vyšly tisíce Turků do ulic. Rozbitými výlohami prý jejich odplata nekončí.Video: Oliver Sálus

„Určitě za to zaplatí a také dostanou lekci z diplomacie. Naučíme je mezinárodní diplomacii," prohlásil Erdogan na adresu Nizozemců v nedělním projevu v Istanbulu. Turecký prezident při této příležitosti opět postup nizozemských úřadů přirovnal k „nacismu a fašismu".

Nizozemský premiér Mark Rutte označil Erdoganovy výroky za nepřijatelné a dodal, že Turecko by se mělo za přirovnání Nizozemců k nacistům omluvit. Upozornil, že pokud Turecko nezmění svůj postoj, bude muset Nizozemsko uvažovat o patřičné reakci.

Reklama

Doporučované