Hlavní obsah

Covid v Praze sílí. Politici přitom chtějí odhodit ochranu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Většina poslanců je pro, aby se lidé v MHD už nemuseli „vařit“ v respirátorech.

Reklama

Ministerská odborná skupina stále nemá jasno, jestli od července lidem povolit výměnu respirátorů za chirurgické roušky. Politici by ale většinově byli pro, a to jak premiér s ministrem zdravotnictví, tak i představitelé opozice.

Článek

Budou Češi od 1. července cestovat v MHD a chodit do obchodů dál v respirátorech, nebo bude stačit jen chirurgická rouška? Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro TN live uvedl, že vláda to rozhodne příští pondělí.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) však finální rozhodnutí odborníků ještě nepadlo. „Klinická skupina při ministerstvu pod vedením náměstkyně Vašákové o tom bude ještě tento týden jednat. V pondělí předložíme finální návrh,“ řekl Seznam Zprávám a dodal, že možnost přechodu k rouškám vnímá jako dočasné řešení, které diskutoval s epidemiologem Rastislavem Maďarem. „Ten s tím souhlasí,“ řekl a dodal, že stanovisko skupiny MeSES není jednotné.

O zrušení povinnosti nosit účinnější ochranu dýchacích cest se uvažuje ve chvíli, kdy se situace v Česku zhoršuje. V Praze se šíří nakažlivější mutace a hygienici jsou silně znepokojeni. Podrobnosti ZDE.

Obrat ale nastal v celém Česku. Podrobnosti ZDE.

Podrobnou unikátní mapu, jak se covid šíří v jednotlivých obcích, najdete ZDE.

Návrh ministerstva podle Vojtěcha spočívá v tom, že v situacích, kdy jsou vysoké teploty a lidem se špatně dýchá, by jim vláda umožnila ve vnitřních prostorách vyměnit nyní povinný respirátor minimálně třídy FFP2 za běžnou chirurgickou roušku. „Nicméně budeme nadále občanům doporučovat, aby preferovali respirátor. Toto uvolnění je možné jen za předpokladu dobré epidemické situace,“ vysvětlil. Pokud by byly signály, že dochází ke zhoršení, vrátila by se vláda k respirátorům.

Jestli ke změně dojde, bude se týkat jen chirurgických roušek. Jak ministr Vojtěch už uvedl dříve, doma šitým látkovým rouškám dávno odzvonilo.

Pro zmírnění tohoto opatření v případě dobré epidemické situace se staví i opoziční strany. Lidovci, ODS a TOP 09 už půl roku působí v takzvaném AntiCovid týmu, který se vládě snaží navrhovat možná opatření a doporučení.

„Jsme pro, v parných dnech jsme měli možnost si vyzkoušet, jaké je to cestovat MHD a dusit se v respirátorech. Ale s obezřetností k tomu, že jsou mutace jako delta, které jsou nakažlivější, musíme situaci bedlivě sledovat, a kdyby se měla zhoršit, tak na ni reagovat,“ řekla za AntiCovid tým předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Piráti by byli pro regionální nastavování přísnosti opatření. „Už se to vyvíjí tak, že je potřeba mít lokálně přizpůsobené reakce na situaci. Musíme myslet na to, že situace se bude v různých regionech lišit,“ míní místopředsedkyně České pirátské strany Olga Richterová a deklaruje, že ona sama hodlá dál nosit respirátor. „Hlavní je nyní sekvenovat, abychom včas zjistili, jestli přišla jiná nebezpečnější mutace,“ upozorňuje.

Podle předsedy SPD Tomio Okamury je na čase všechna plošná opatření zrušit. „Podle čísel, která v současné době jsou, jsme ve fázi, kdy podle mě nejsou nutná žádná plošná opatření pro lidi, kteří nejsou ohroženou skupinou,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované