Hlavní obsah

Vyměřit daň za byt podle informací z elektroměrů? Bylo by to protiprávní, říká expert na získávání dat

Rozhovor s odborníkem na využívání dat Jakubem Augustínem ze společnosti Adastra.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Primátor Zdeněk Hřib před pár dny přišel využívat údaje z elektroměrů, aby Praha zjistila data o využívání bytů. Odborník na data Jakub Augustín ale upozorňuje, že je třeba brát ohled na ochranu osobních údajů a další právní předpisy.

Článek

Nejen z veřejně dostupných databází, z rejstříků, katastru nemovitostí, ale také z mobilních telefonů, sociálních sítí či bytových elektroměrů lze už dnes získat údaje, které mají pro někoho cenu zlata.

V Česku už funguje trh s daty, ceny na něm se pohybují podle toho, do jakých podrobností potřebujete zajít. „Pokud chcete získat například data o všech firmách v Česku až po jednotlivé živnostníky, pohybuje se částka v řádech milionů a výše,“ říká Jakub Augustín ze společnosti Adastra, která se vyhodnocováním velkého množství dat zabývá.

Nápad pražského primátora Hřiba (Piráti) získávat informace o nevyužívaných bytech z elektroměrů považuje Augustín za technicky možný. Pokud by někdo ale uvažoval o jejich využívání například pro případné vyměření dodatečné daně, pak by to už bylo nelegální. „Bylo by to porušení hned několika právních předpisů,“ komentoval Augustín pražské plány.

Primátor Hřib před několika dny na serveru Aktuálně.cz uvedl, že Praha připravuje několik opatření, jak srazit cenu zdejších bytů. Ve spolupráci se společností PRE chystá analýzu, která podle odečtu elektroměrů odhalí, kolik bytů si majitelé koupili jen na investici a nechávají je prázdné.

Adam Zábranský, pražský radní pro oblast transparentnosti a bydlení, ale pro Seznam upozornil, že Piráti neuvažují o tom, využívat data z elektroměrů pro vyměřování daně. „Nikdo neuvažuje o tom, získávat data o jednotlivých bytech,“ uvedl Zábranský.

Reklama

Doporučované