Hlavní obsah

Vymíráme. Ale když otevřeme hranice, začne tu přibývat obyvatel rychlostí Indie, tvrdí demograf

Přes 40 procent nového nárůstu obyvatel tvoří občané z Ukrajiny, kterých se přistěhovalo 11,7 tisíce.

Reklama

Do roku 2050 pak budou cizinci tvořit deset procent obyvatelstva České republiky.

Článek

„Dobrý stát se pozná podle toho, že jeho obyvatelé nemají obavu o svou budoucnost. Dobrý stát se pozná tak, že počet jeho obyvatel stoupá a přírůstek není nahrazen migrací ze zahraničí,“ uvedl předseda české vlády Andrej Babiš na nedávné konferenci o demografii v Budapešti.

Aktuální vývoj v Česku jde přesně opačným směrem.

Počet obyvatel v Česku se za první pololetí zvýšil o 18 841 osob. Celkem se tak vyšplhal na 10,669 milionu lidí. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). To vše ale jen díky přistěhovalcům. Těch přibylo více než 20 900.

Cizinci už tvoří celých pět procent obyvatel země. A jejich síla poroste.

„Pokud budou v naší zemi panovat stejné podmínky jako dnes, tak Čechů bude podstatně méně a cizinci by mohli tvořit v roce 2050 deset procent z celkového obyvatelstva,“ řekl Tomáš Kučera, vedoucí katedry demografie a geodemografie Univerzity Karlovy. S tím, že se zvedne populace díky příchodu cizinců, souhlasí i Michaela Němečková z ČSÚ. „V horizontu příštích let se dá říci, že přirozený přírůstek bude záporný. Pokud bude růst obyvatelstvo, tak jen díky cizincům,“ uvedla Němečková.

Podle průzkumů ČSÚ za to může hlavně atraktivní nabídka na pracovním trhu. „Přes 40 procent nového nárůstu obyvatel tvoří občané z Ukrajiny, kterých se přistěhovalo 11,7 tisíce a naopak vystěhovalo přes tři tisíce,“ vypočítala Němečková.

Česko je pro cizince podle Kučery velmi atraktivní země, a pokud by se vláda rozhodla, že „otevře“ hranice, tak česká populace může růst rychleji než v Indii.

Kvantita ovšem podle něj nehraje roli. „Do budoucna by nám tak nemělo jít o počet lidí, ale o to, aby obyvatelstvo bylo vzdělané a platilo daně. Nastupuje období automatizace a bude narůstat. A kdo ví, kolik bude potřeba pracovních míst za dvacet nebo třicet let,“ podotýká Kučera.

Reklama

Doporučované