Hlavní obsah

Vymírání židů v Tádžikistánu. Z 15 000 jich zůstalo padesát

V Tádžikistánu žilo ještě v 90. letech okolo 15 000 židů. Teď jich tam zůstalo jen padesát.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Většina tádžických židů je už stará, komunita se neobměňuje. Tisíce jich v 90. letech utekly před občanskou válkou a už se nevrátily.

Článek

Už tak malá tádžická židovská komunita vymírá. Před kolapsem Sovětského svazu žilo v Tádžikistánu okolo 15 000 židů. Většina z nich ale odešla v 90. letech do Izraele, aby unikli tehdejší občanské válce, která v zemi propukla. Poslední synagoga v Tádžikistánu už 6 let nemá svého rabína.

Maya Dzutzeva je jednou z posledních židovek, které zůstaly v Tádžikistánu. Po letech života v zahraničí se do Tádžikistánu vrátila, aby zde učila hudbu.

„Narodila jsem se tu a chodila do školy. Přes všechny mé životní peripetie jsem se sem znovu vrátila. Dušanbe je moje rodné město,” říká Dzutzeva. „Už tady dlouho není znát nějaký pocit komunity, nikdo nekomunikuje. Bylo by dobré se někdy sejít, ale už to nefunguje. Každý je starý a často i nemocný. Většina lidí už nemůže cestovat a má své vlastní problémy,“ dodává.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované