Hlavní obsah

Vynikající kynolog, měl s sebou své psy. Tak na zabitého vojáka vzpomíná jeho velitel

Rozhovor s Andrejem Vítkem, velitelem armádního střediska kynologů v Grabštejně na Liberecku, kde sloužil rotný Tomáš Procházka. Voják, který padl v Afghánistánu.Video: Jan Stránský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za vojáky v Grabštejně dorazil kaplan. Přinesl kolegům zabitého vojáka papiňák: „Uvolněte emoce, jinak vybuchnou.“

Článek

K vojenské jednotce kynologů v Grabštejně na Liberecku, kde sloužil poslední padlý český voják v Afghánistánu rotný Tomáš Procházka, se v úterý ráno dostavil kaplan.

Než promluvil k vojákům, kteří ztratili kolegu a kamaráda, vytáhl z tašky tlakový hrnec.

„Řekl vojákům, že když se u něj neupustí ventil, praskne. A poradil jim, že oni musí teď upustit emoce,“ popsal kaplanovu návštěvu podplukovník Andrej Vítek, náčelník grabštejnského kynologického střediska.

Přiznal, že emoce jsou v jednotce zasažené smrtí jednoho z příslušníků velké. I proto sem přijel kaplan z duchovní služby armády, a proto sem míří i pomoc armádních psychologů.

Rotný Tomáš Procházka, který je poslední českou obětí na misi v Afghánistánu, pracoval u armády 17 let, z toho 14 let sloužil u grabštejnské jednotky.

Cvičil zde psy na strážní službu a psy na vyhledávání výbušnin.

„Podle hodnocení, které měl, to byl výborný kynolog,“ řekl Seznamu velitel střediska.

Tomáš Procházka byl v Afghánistánu na své čtvrté zahraniční misi. „Předtím byl na misi s polní nemocnicí a dvakrát s jednotkami KFOR,“ uvedl Vítek.

Video: Byl to nahodilý útok, řeklo velení armády a ministerstva

Záznam: Brífink náčelníka generálního štábu a ministra obrany.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Tělo zesnulého rotného z Grabštejna převezou do České republiky ve středu. Letadlo z ostatky by mělo přistát na letišti ve Kbelích v deset hodin večer.

Psi, s nimiž Tomáš Procházka na misi sloužil, zatím zůstanou v Afghánistánu. „O tom, zda budou pokračovat v operaci, nebo zda se vrátí do Česka, se teprve rozhodne,“ uvedl podplukovník Vítek.

Ten očekává, že další vlna emocí spojená s tragickou událostí na afghánské misi ještě přijde. „Ale zvládneme to, jsme na to vycvičeni,“ říká.

Celý rozhovor s velitelem padlého vojáka si pusťte v úvodním videu tohoto textu.

Duel: Komunista zopakoval, proč nemáme být v Afghánistánu

Duel o tom, zda mají Češi pokračovat v afghánské misi.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované