Hlavní obsah

Vypadalo to nadějně, ale pak přišlo Techtle Mechtle, říká majitel Lucerny

Magazín #Byznys s majiteli nočních barů a klubů.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lucerna Music Bar měl oslavit čtvrt století na scéně, stejně jako další noční podniky je ale zavřený. Polovina zaměstnanců, která zbyla po propouštění, proto nyní upíná všechny síly k příští sezoně.

Článek

Provoz barů, klubů a noční podniků je v Česku omezen už několik týdnů. Zavíraly se postupně, nejprve do půlnoci a nakonec od 14. října do minimálně 3. listopadu zcela – stejně jako na jaře.

Zatímco některé restaurace byly v uplynulých dnech schopné dohnat ztrátu z nočních hodin přes den, bary a diskotéky dělaly minimální tržby.

„Ta současná opatření jsou lepší v tom, že už víme, s čím pracujeme, nejsou fronty na potraviny a ta nervozita v lidech. Uzavření je prakticky shodné s tím na jaře. To jsme ale měli peníze, abychom vydrželi, a mysleli jsme si, že podzimní sezona bude to, co nám nahradí ztrátové jaro. Z pohledu finančního jsme na tom nyní samozřejmě hůř,“ říká majitel Lucerna Music Baru Michal Filip.

Michal Filip

Je majitelem podniků Lucerna Music Bar a Futurum Music Bar.

Podniká také v hoteliérství. Vlastní mimo jiné hotel Chateau st. Havel a hotel v Tančícím domě v Praze.

Techtle Mechtle byl zlom

Tým Lucerna Music Baru se zúžil ze 40 zaměstnanců a 20 externích pracovníků zhruba na polovinu. Ještě před pár měsíci vše sázeli na podzim, kdy chtěli koncerty a hudební vystoupení pořádat po širým nebem na Výstavišti. I tomu však zabránil rapidní nárůst případů a zpřísňující se opatření.

„Zlomem bylo Techtle Mechtle, přelom červenec a srpen. Do té doby to bylo fantastické, pak přišla první opatření, lidi se začali bát koupit si něco dopředu. Přece nedáte peníze do vstupenky, to dnes neudělá nikdo. Kdyby nepřišlo to smutné září, vyšli bychom z krize posíleni,“ dodává Filip.

Na jaře se v Lucerně konaly e-koncerty, kdy se diváci mohli s hudebníky spojit pomocí mobilního telefonu a online přenosu, přes léto se pořádal minifestival na pražském Výstavišti. Nyní ale situace nedává příliš možností ke kreativitě a v Lucerna Music Baru využívají čas alespoň k rozsáhlé rekonstrukci.

Finančně fungují díky jiným projektům, ze kterých se „přelévají“ peníze, a také díky podpoře pražského magistrátu, odkladu nájemného a původnímu kurzarbeitu. Program COVID kultura byl ale podle Filipa nešťastně nastaven, o čemž svědčí i čísla žadatelů.

„Velice kladně hodnotíme spolupráci s magistrátem. Ačkoliv nejsme státem podporovaný klub, podpořili nás v řádu statisíců. COVID kultura bohužel není šťastně nastaven, je opravdu velmi těžké prokázat ty neuskutečněné akce. Doufám, že tady přijde na tuto dobu lépe ušitý program tak, aby to skutečně podpořilo ty, kteří v kultuře pracují,“ říká majitel LMB.

COVID kultura

Ministerstvo pro místní rozvoj evidovalo k 18. září žádosti jen za zhruba 86 milionů korun, řada podnikatelů nesplňovala podmínky.

Lhůtu proto MPO prodloužilo do 30. září, k tomuto datu evidovalo žádosti za zhruba 126 milionů korun.

Uzavřením kultury přicházíme o tradice

Michal Filip, který je navíc majitelem hudebního klubu Futurum a několika pražských hotelů, také apeluje na to, aby se kultura nezavírala na příliš dlouho. Je to podle něj sice pro stát snadné opatření, ale s velkým dopadem na tradice a hodnoty společnosti. Je přesvědčen, že pokud se nebudou dlouhodobě konat taneční a maturitní plesy, společnost na tyto tradice zapomene.

S velkou nadějí tak Filip a zbylí pracovníci hledí do příštího podzimu, který by mohl být nejblíže normálnímu stavu. V létě plánuje koncerty vrátit opět pod širé nebe a na podzim 2021 otevřít zrekonstruovaný Velký sál Lucerny se zcela novou vzduchotechnikou.

Reklama

Doporučované