Hlavní obsah

Českem se prohnala nejhorší vichřice za posledních 10 let. Škody půjdou do miliard

Vichřice ve středních Čechách lámala stromyVideo: Michal Rydval

 

Reklama

Kvůli větrné smršti byl uzavřen Pražský hrad, zoo, Výstaviště a všechny hřbitovy.

Článek

Vítr o síle vichřice udeřil na Česko a vydatné přeháňky zvedly hladiny řek. Ve všech krajích hasiči vyjížděli k popadaným stromům, které zatarasily silnice, a propadlým střechám.

Stromy poničily i elektrické vedení. ČEZ vyhlásil kalamitní stav v osmi krajích. Bez proudu je 300 tisíc domácností.

Vítr nabral během dne rychlost nejméně 40 km/h, na horách měl sílu až 160 km/h. Ve středu dojde k oteplení, o den později ale do střední Evropy přijde další studená fronta.

Podívejte se na videoblog meteorologa Petra Dvořáka:

Česko zasáhne vítr o síle vichřice.

20:37 - V Německu stoupl počet obětí na dvě. V Severním moři se ráno utrhla velká nákladní loď Glory Amsterdam. Na palubě bylo 22 členů posádky, nikdo nebyl zraněn.

Vichřice zasáhla i sousední Německo. Hamburk je pod vodouVideo: AP

20:30 - Vichřice se nevyhnula ani Maďarsku. Vítr lámal větve, vyvracel stromy a poškozoval střechy. Na jezeře Balaton byl v důsledku silného vlnobití přerušen provoz lodních přívozů. Na břehu pak naměřili rychlost větru 135 kilometrů v hodině. Železniční dopravu komplikovaly spadlé stromy a poškozené elektrické vedení. Řada spojů nabrala zpoždění.

19:45 - V Karlovarském kraji i po více než 12 hodinách od vyhlášení kalamity zůstávají desítky obcí bez proudu. Mluvčí krajských hasičů Martin Kasala uvedl, že se primárně snaží zajistit dodávky energie do nemocnic a podobných zařízení.

18:45 - Jedná se o nejhorší vichřici od roku 2007, kdy v Česku řádil orkán Kyril. Škody se předběžně odhadují na miliardy korun.

18:05 - Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje shrnul na svém Twitteru dosavadní snažení hasičů.

17:28 - Silná bouře trápí celou střední Evropu, na svědomí má nejméně pět lidských životů.

V Německu je hlášena jedna oběť, v Polsku dvě oběti, stejně tak v České republice. Prudký vítr způsobil také problémy v dopravě, kdy byla výrazně omezena vlaková doprava v severních a středních oblastech Německa kvůli popadaným stromům. Provoz na dálkových spojích se má obnovit až v pondělí.

Dopravní situace je zkomplikovaná i v Rakousku, kde byl omezen provoz na letišti v Salcburku. Z bezpečnostních důvodů bylo uzavřeno hlavní vlakové nádraží ve Vídni. Prudký vítr zasáhl také Slovensko. Meteorologové upozornili na velmi vysoké nebezpečí ohrožení lidských životů a vzniku velkých škod.

16:39 - Pražská zoo bude kvůli škodám po vichřici zavřená i v pondělí.

16:35 - Výstraha před extrémně silným větrem potrvá až do devatenácté hodiny večer.

Český hydrometeorologický ústav varuje před extrémním stupněm nebezpečí, a to pro celou Českou republiku. Silný vítr by měl začít ustávat až po 19. hodině večerní.

16:24 - Bouře si vyžádala nejméně jednu oběť i v Německu.

Větrná bouře, která od noci na dnešek sužovala centrální část Evropy, si v Německu vyžádala nejméně jeden lidský život a na mnoha místech ochromila regionální železniční dopravu i dálkové spoje.

16:08 - V Karlovarském kraji zasedá krizový štáb, řeší výpadky energie.

V Karlovarském kraji zasedá kvůli vichřici krizový štáb. Musí rozhodnout o opatřeních v desítkách obcí, kde se dosud nepodařilo obnovit dodávky elektrické energie.

16:05 - Podívejte se, jak vítr řádil v Praze.

Takto v Praze řádil silný vítrVideo: AP

15:24 - Výstaviště v pražských Holešovicích bude kvůli škodám, které vítr způsobil, uzavřené i zítra.

15:13 - Silný vítr trápí rovněž Slovensko, působí komplikace v dopravě.

Silný vítr dnes zasáhl rovněž Slovensko, kde podobně jako v okolních zemích způsobil problémy v dopravě. V některých slovenských okresech platí nejvyšší výstraha před větrem, píše server sme.sk. „Pravděpodobnost výskytu mimořádných škod a ohrožení lidských životů je velmi vysoká,” varují podle serveru meteorologové.

14:37 - Twitter: Pražský hrad zavřel do konce dne své brány.

Pražský hrad byl uzavřen kvůli pádům předmětů ze střech, které ohrožovaly návštěvníky. Nepřístupné jsou také zahrady a Jelení příkop.

14:33 - Podle firmy ČEZ je bez proudu přes půl milionu domácností. 

Kvůli silnému větru je momentálně v České republice bez proudu více než 500 tisíc odběratelů. ČEZ má v terénu stovky lidí, ale mnoho poruch se podaří odstranit až v příštím týdnu.

14:11 - Situace se v Olomouckém kraji nelepší, hasiči vyjeli kvůli silnému větru již k 280 událostem.

„Hasiči zaznamenávají další nárůst událostí a výjezdů jednotek,” sdělil odpoledne ČTK mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

14:09 - Vichřice a popadané stromy zastavily vlaky na hlavním železničním koridoru z Prahy do Olomouce, Ostravy, na Slovácko a dále do Polska a na Slovensko.

Provoz je přerušen mezi Olomoucí a Zábřehem na Moravě. Zatím není zajištěna náhradní doprava, informoval ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Zastavený provoz a komplikace jsou od rána na desítkách regionálních tratí.

14:05 - Bouře v Polsku na severu a západě země si vyžádala již dvě oběti. 

V obou případech šlo o řidiče. Jedna smrtelná nehoda se stala na severozápadě země v Západopomořanském vojvodství a druhá v Opolském vojvodství, které leží u hranic s Českou republikou. Vítr dosahoval někde v nárazech kolem 90 kilometrů v hodině, nejsilnější byl vichr na Sněžce, kde bylo podle TVN24 naměřeno až 180 kilometrů v hodině.

Vichřice má v Česku první oběti. Video: Jolana Humpálová

13:20 - Hasiči v Olomouckém kraji dnes vyjeli kvůli silnému větru již ke 210 událostem.

Ve většině případů jde o odstraňování spadlých stromů z komunikací, stromy však padají také na elektrická vedení či železniční tratě, vítr rovněž uvolňuje střechy, sdělil ČTK mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

12:38 - Zhruba 300 výjezdů dopoledne absolvovali hasiči v Karlovarském a Plzeňském kraji kvůli silnému větru.

V Krušných horách je uzavřeno několik regionálních silnic. Hasiči odstraňují uvolněné plechy ze střech, zasahovali u požárů, nehod i zatopených sklepů.

12:30 - Provoz na uzavřeném úseku dálnice D11 byl obnoven.

Konkrétně se jednalo o část mezi osmnáctým a osmým kilometrem ve směru na Prahu, uzavřena byla kvůli spadlému stromu.

12:22 - Pražští hasiči zaznamenali od půlnoci kvůli silnému větru 100 výjezdů, další rychle přibývají.

Vítr vyvrátil stromy například na Strossmayerově náměstí. Vichr také odvál plechovou část střechy i na střeše kostela sv. Václava na Čechově náměstí v Praze 10. Mluvčí radnice Prahy 10 uvedl, že městská část provizorně nechává povalit na zem reklamní poutače bez pevného ukotvení.

12:10 - Silná bouře komplikovala dopoledne provoz na silnicích a železnicích také v Rakousku.

Popadané stromy způsobily i výpadky elektrické energie, poničeny byly někde střechy domů. Rychlost větru dosahovala na severu země v nárazech až 140 kilometrů v hodině.

12:05 - Zřícený pravoslavný kostel v Mostě. 

11:57 - Vítr ochromil i městskou hromadnou dopravu.

Vlivem větru nejezdí v několika městech městská hromadná doprava. V Pardubicích nejezdí trolejbusy. Dopravní podnik je kvůli výpadkům proudu musí nahradit autobusy. V Praze kvůli spadlému stromu hodinu nejezdily tramvajové linky 22 a 23.

11:45 - Stovky lidí na jižní Moravě jsou kvůli větru bez proudu.

Stovky lidí na jižní Moravě se dopoledne ocitly kvůli sílícímu větru bez elektrického proudu. Nejvíce zasažené je Blanensko a Vyškovsko a sever Brněnska. Jde ponejvíc o oblasti v lesích, řekla ČTK mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová. Ve stejných oblastech nejčastěji také vyjíždějí hasiči, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

11:39 - Twitter: Uvolněný kus střechy na Průmyslovém paláci.

11:38 - Twitter: Silný vítr ničil střechy v Olomouci.

11:16 - V Mostě se ráno zřítil pravoslavný dřevěný kostel.

V Mostě se ráno zřítil pravoslavný dřevěný kostel. Pravděpodobně to bylo v souvislosti se silným větrem, řekla ČTK mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Neví, zda byl při zřícení kostela někdo zraněn. Známá není ani výše škod. „Zatím mohu jen potvrdit pád kostela,” uvedla mluvčí.

11:14 - Dálnice D11 je ve směru na Prahu uzavřená kvůli spadlému stromu.

Dálnice D11 je mezi osmnáctým a osmým kilometrem ve směru na Prahu uzavřená kvůli spadlému stromu. Jeho pád způsobil silný vítr. Policisté dopravu odklánějí na exitu Bříství. Na místě probíhá odklízení.

11:05 - Zavřená je i pražská zoo.

Rozhodl o tom ředitel Miroslav Bobek. Vítr odnesl dvě třetiny střechy seníku a poškodil vyhlídku. „Vyvrácené jsou i některé stromy. Nemáme ale hlášeny žádné ztráty zvířat ani zranění lidí. Důvody uzavření zahrady jsou především preventivní,” sdělil Bobek ČTK.

10:58 - Z bezpečnostních důvodů je prozatím uzavřena mezinárodní přehlídka designu Designblok konající se v areálu Výstaviště Praha Holešovice. 

Organizátoři to oznámili na Facebooku. V jedné části výstavy uletěl kus střechy.

Podívejte se, jak se uvolnila střecha Průmyslového paláce. (zdroj: Šimona Němečková, @simogrey)Video: Jolana Humpálová

10:30 - Silný vítr, který od rána řádí v Česku, už má dvě oběti.

U obce Stařeč na Třebíčsku dnes zemřela žena, na kterou spadl strom. V Jičíně zabil rovněž padající strom staršího muže, který šel v ulici U Stadionu po chodníku a zřejmě si nevšiml, že se strom vyvrací.

10:11 - Twitter: Ústí nad Labem po silném větru. 

10:05 - Silná bouře v Polsku má jednu oběť.

Bouře postihla v neděli nad ránem sever a západ Polska, kde lámala stromy a způsobila výpadky proudu. Na severu země v Západopomořanském vojvodství zemřel řidič auta, na které spadl strom.

9:52 - Hasiči v Olomouckém kraji dopoledne vyjeli kvůli silnému větru již k 60 událostem.

Ve většině případů jde o odstraňování spadaných stromů z komunikací.

9:39 - V obci Vestřev Labe stouplo na třetí stupeň ohrožení.

Energetici evidují přes pět desítek poruch na vedení vysokého napětí.

9:15 - Na Vysočině začal silný vítr vyvracet stromy po šesté ranní.

Během dvou hodin hasiči vyjížděli ke 30 událostem, nejčastěji zatím zasahovali na Havlíčkobrodsku a na Žďársku.

Střední Evropou se žene vichřice (video: windy.com)Video: Windy.com

9:05 - V Německu byly zastaveny regionální spoje na severovýchodě a v centrální části země.

Silná bouře s deštěm zasáhla Německo v noci, na mnoha místech popadaly stromy, které blokovaly silniční a železniční dopravu. Omezen byl provoz i na berlínském letišti Tegel. Úřady vyzvaly obyvatele v postižených oblastech, aby nevycházeli raději z domů ještě dnes dopoledne.

8:40 - Silný vítr zastavil ráno provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci.

V nárazech má přes 100 kilometrů v hodině, což je skoro dvojnásobek přípustné hodnoty.

7:50 - Ve Zlínském a Olomouckém kraji je zatím situace klidná.

Ve Zlínském kraji vyjížděli hasiči ráno jen ke dvěma spadlým stromům, v Olomouckém kraji ke čtyřem stromům. „Zatím je klid, jsme však připraveni, aby byly směny v plném početném stavu, abychom případný nápor zvládli,” řekla dnes ČTK mluvčí hasičů ve Zlínském kraji Lucie Javoříková.

7:35 - Silný vítr komplikuje na severu Čech od rána provoz na silnicích i železnici.

Vydatné přeháňky, zejména v Libereckém kraji, zvedají hladiny toků.

Reklama

Doporučované