Hlavní obsah

Výpadky elektřiny ve Venezuele trvají, lidé shánějí záložní generátory

Miliony chudých jsou odsouzeni na milost a nemilost venezuelské nestabilní elektrické síti.Video: Adam Ryšánek, AP, Reuters

 

Reklama

Krize ve Venezuele se stupňuje. Miliony chudých jsou odsouzeni na milost a nemilost venezuelské nestabilní elektrické síti. Obyvatelé ze střední a vyšší třídy, kteří jsou schopni dát dohromady dostatek peněz, kupují záložní generátory ve snaze získat zpět normální život.

Článek

Ani toto řešení není bezproblémové. Po celé zemi panuje akutní nedostatek benzinu, což citelně omezuje přístup k palivům pro nově zakoupené generátory. Plně vybavené domácnosti vyžadují velký generátor, který může stát až 1 000 amerických dolarů – v zemi, kde typický pracovník vydělává 6 a půl dolaru měsíčně, malé jmění, píše agentura AP.

Přestože jsou ve Venezuele k nalezení největší zásoby ropy na světě i obrovské zásoby vody, které by mohly být využity k naplnění vodních elektráren, problémy s elektřinou přetrvávají.

Rostoucí problémy země však 7. března překročily temný milník, kdy katastrofální výpadek elektřiny ponechal většinu ze 30 milionů obyvatel bez elektřiny po dobu několika dní. V hlavním městě Caracasu ochromil vodohospodářskou infrastrukturu a veřejnou dopravu.

Wilfido Briñez, 52letý profesor veterinárních věd z Maracaiba, se nicméně domnívá, že se životem bok po boku řvoucích elektrických generátorů může být ještě spokojený. Zatímco mnozí jeho sousedé sedí ve tmě a čekají, až se rozsvítí světla, univerzitní profesor na svém notebooku uděluje známky studentům. Jídlo v chladničce zůstane studené a klimatizace bzučí.

„Hlasitost je velmi vysoká,“ řekl Briñez agentuře AP nad třemi plynem poháněnými motory. „Buď máme hluk, nebo nemáme elektřinu,“ dodal.

Briñez uvedl, že si během březnového výpadku uvědomil, že vláda svou moc v brzké době neobnoví, jak úředníci slibovali. Musel tedy sáhnout do svých nouzových úspor a požádat příbuzné na Floridě, aby pro něj koupili generátor, jehož doprava a instalace stály více než 1 200 dolarů.

Briñez žije v uzavřené komunitě o osmi domech, kde se každý večer okolo osmé hodiny zhasnou světla a zůstanou tak až do následujícího rána. Zatímco 3,7 milionu Venezuelanů v posledních letech opustilo svou zemi v naději na lepší život v zahraničí, pro něj to není reálná volba. Obává se o svého 75letého otce, který trpí cukrovkou, srdečními komplikacemi a vysokým krevním tlakem.

Situace je obzvláště náročná v Maracaibu, druhém největším městě Venezuely, kdysi známém jako venezuelská Saúdská Arábie. Dnes je centrem rozpadajícího se ropného průmyslu a výpadky elektřiny jsou zde na denním pořádku.

Celostátní březnový výpadek vyřadil v Maracaibu světla z provozu na osm dní a vyvolal masivní rabování.

Současný venezuelský prezident Nicolás Maduro obviňuje z problémů s elektřinou Trumpovu administrativu. Američané podle něj provedli sabotáž rozvodné sítě, která měla mít za cíl Madura svrhnout a instalovat loutkovou vládu vedenou opozičním politikem Juanem Guaidóem. Podle Trumpa je situace ve Venezuele strašná věc a „vře to tam už dlouho“.

Reklama

Doporučované