Hlavní obsah

„Vypadni z naší země, ty čínský vire!“ Případy napadení Asiatů přibývají

Foto: Profimedia.cz

27. února se v New Yorku uskutečnil protest proti rostoucí nenávisti vůči Asiatům.

Reklama

Během pandemie mají často omílaná spojení jako „čínský virus“ na svědomí nezanedbatelný počet útoků na Asiaty v západních zemích. Rasisticky motivované činy čítají nejen slovní urážky, ale i pobodání nebo polití žíravinou.

Článek

Čekala ve frontě na pečivo v newyorském Queensu a cizí muž ji zničehonic povalil na zem. Jiného muže na rušné ulici Manhattanu kdosi brutálně pobodal. V Británii na vysokoškolského učitele křičeli „čínský vire“ a zlomili mu nos. Případy rasově motivovaných činů vůči Asiatům jsou ve světě čím dál častější.

Podle aktivistických skupin protiasijské nálady vzrostly zejména během vlády Donalda Trumpa, který označoval šířící se covid-19 za „čínský virus“. Například v Kalifornii se rasově motivované činy za loňský rok znásobily ze 49 na 122. Obdobný nárůst hlásí 16 velkých amerických měst včetně New Yorku a Los Angeles.

Advokátní skupina Stop AAPI Hate za období od března do prosince eviduje více než 2800 případů rasismu a diskriminace na území USA – včetně nefyzických forem – zaměřených na asijsko-americké obyvatele.

Od nadávky po žíravinu

Minulý měsíc policie v Queensu zatkla 47letého muže, který napadl Asiatku čekající ve frontě před pekárnou. O pár dní později byl poblíž federálního soudu na dolním Manhattanu pobodán 36letý muž, který v kritickém stavu skončil v nemocnici. V dubnu minulého roku polil muž 39letou asijskou ženu žíravinou, když vynášela odpadky před svým domem v Brooklynu. Skončila s těžkými popáleninami na obličeji, rukách a krku. V červenci dva muži zapálili 89letou ženu poblíž jejího brooklynského domu. Ani jeden z případů nebyl klasifikován jako zločin z nenávisti.

Video z napadení v Queensu obletělo sociální sítě a proti rasismu se ozvalo i několik celebrit. „Nikdy předtím jsem tak neplakala,“ popisuje pro NYT dcera napadené ženy svou reakci na záběry, na kterých cizí muž agresivně napadl a hrubě srazil její matku na zem. „Vidět svou matku v takové situaci je hrozné, vypadá jako hadrová panenka.“

Populaci New York City tvoří odhadem 16 procent asijských Američanů. Newyorská policie oficiálně za rok 2020 zaznamenává 28 výše popsaných činů, nicméně dodává, že mnoho obdobných incidentů nakonec není klasifikováno jako trestné činy z nenávisti. Policie k určení rasově motivovaného činu potřebuje důkazy v podobě slyšitelných rasistických nadávek, usvědčující prohlášení nebo historii rasistického chování útočníka. Mnohé další incidenty pak nejsou hlášeny vůbec.

„Brutální trestné činy z nenávisti“ páchané na asijských Američanech ve čtvrtek odsoudil i americký prezident Joe Biden. Jednotlivé násilné rasově motivované incidenty nejen v USA, které se objevují od začátku pandemie, Biden označil za „neamerické“ a vyzývá k jejich zastavení.

„Příliš často jsme se obraceli proti sobě,“ řekl americký prezident ve svém čtvrtečním projevu. Asiaté žijící v zahraničí dle něj zažívají „brutální zločiny z nenávisti kvůli pandemii, jsou obtěžováni, obětováni a obviňováni“. „Naši američtí spoluobčané stojí v prvních liniích a snaží se zachraňovat naše životy. Přesto jsou neustále nuceni žít ve strachu o své životy jen tím, že prochází americkými ulicemi,“ řekl.

„Jsi na řadě“

„Útoky jsou náhodné a jsou rychlé a zuřivé,“ uvedla Jo-Ann Yoo, výkonná ředitelka Asijské americké federace, neziskové sítě komunitních skupin. „Vyvolává to spoustu strachu a paranoie. Lidé neopouštějí své domovy.“ Podle odborníků takové útoky na minoritní skupiny mohou způsobovat posttraumatický stres už jen tím, že ve vzduchu visí hrozba: „Jsi na řadě.“

Mlácení a pobodání nejsou jediným projevem této nesnášenlivosti. Jednoho červencového rána jela Crisanna Tchangová metrem do práce, když na ni plivl muž bez roušky a křičel, že virus způsobili Číňané. „Nikdo z cestujících nezasáhl,“ popisuje paní Tchangová. „Říkala jsem si, bože můj, nemůžu uvěřit, že se mi to ve skutečnosti děje,“ vzpomíná 31letá patoložka. Časem ze strachu z podobných napadení vyměnila cesty metrem za dražší rychlík. Přestala nosit obličejový štít, aby na sebe neupozorňovala. Bez pepřového spreje nevychází ven. „Přála bych si, aby tyto incidenty přestaly. Bojím se o starší lidi a opravdu si myslím, že se pro ně nedělá dost.“

„Čínský vire, vypadni z naší země, ty ****“

Nejde jen o fenomén Spojených států. Na konci února byl brutálně napaden vysokoškolský pedagog čínského původu v Británii. Pcheng Wang vyučuje finanční management na University of Southampton. Za bílého dne ho během joggingu v okolí jeho domu napadli čtyři muži ve věku mezi 20 a 25 lety. „Nějací blázni na mě křičeli ze svého auta na druhé straně silnice,“ popsal 37letý lektor. „Křičeli: čínský vire, vypadni z naší země, ty ****.“ Wang prý na muže zakřičel zpět, ti ale objeli blok a zaútočili na něj. Zlomili mu nos a způsobili modřiny na obličeji a pažích.

Sanitku a policii přivolali kolemjdoucí. 21letý podezřelý byl propuštěn z vazby, policejní vyšetřování však pokračuje dál. Incident ale posílil obavy místní čínské komunity kvůli nárůstu rasově motivovaných činů v souvislosti s covidem-19.

Otřesný zážitek má za sebou například singapurský student Jonathan Mok. Krátce po vypuknutí pandemie covidu-19 ho zmlátil teprve 16letý chlapec na londýnské Oxford Street. V období mezi lednem a červnem roku 2020 policie eviduje 457 záznamů o rasově motivovaných zločinech páchaných na Číňanech.

„Rozhodně je to čím dál horší, nejdřív brexit, pak pandemie, lidé jsou netolerantní a rozčílení,“ popisuje v Británii žijící muž jménem Wang, původem z Tchien-ťinu v severovýchodní Číně. Do Británie se přestěhoval v roce 2014 po dokončení doktorátu ve Finsku. „Když jsem chodil běhat po večerech před lety, s takovým napadením jsem si nedělal žádné starosti.“

Incident s napadeným učitelem otřásl i univerzitním prostředím. „Univerzita je tímto děsivým a nevyprovokovaným útokem na váženého člena naší akademické komunity nesmírně znepokojena. Náš kolega má plnou podporu univerzity a budeme i nadále úzce spolupracovat s policií,“ uvedl mluvčí University of Southampton a vyzval všechny zaměstnance a studenty, aby jakékoli obdobné incidenty hlásili.

„Číňan = komunistický špeh“

Vzhledem k tomu, že se diplomatické vztahy mezi Pekingem a Londýnem stále zhoršují i kvůli situaci v Hongkongu, britští Asiaté se obávají dalších útoků. „Napětí, které vycházelo z vlády Donalda Trumpa a jejího vztahu k Číně a způsobu, jakým malovali koronavirus jako čínský virus, Velké Británii skutečně nepomohlo,“ uvedl Jackson Ng, advokát čínského původu a konzervativní městský radní v hrabství Buckinghamshire, severozápadně od Londýna.

I on se stal obětí rasové diskriminace. Lidé ho na internetu obviňují, že pracuje pro čínskou vládu. „V tak globalizovaném světě má i tady dopad to, co se stane v Americe. Lidé to nerozlišují. Vidí Číňana a spojí si ho s Čínskou komunistickou stranou,“ popisuje rodák z Nizozemska. Jeho rodiče jsou původem ze Singapuru a Indonésie. „V Británii rasismus existoval vždycky, ale to, co se děje za poslední rok a více, s rétorikou některých vlád a samotnou situací v naší zemi, kdy jsou lidé ve stresu, přichází o práci a nemůžou dát děti do škol, funguje multiplikační efekt. Není to správné, je to špatné a je třeba toto ukončit.“

Jackson Ng minulý měsíc oslovil ministra zahraničí Dominica Raaba, který obětem tohoto typu rasismu vyjádřil podporu. Londýn aktuálně prožívá příliv držitelů britských pasů z Hongkongu, kterým Británie nabídla šanci na nové životy mimo čínské území. „Rostou tady obavy, že pro přistěhovalce z Hongkongu a zejména pro ty, kteří míří do měst jako Liverpool a Manchester, nebude dostatečná podpora,“ popisuje Ng pro South China Morning Post.

Reklama

Doporučované