Hlavní obsah

Vyplatí se vyčkat s nákupem bytu či domu? Odborník předpovídá, kam se posunou ceny

Rozhovor s Janem Zachystalem, zástupcem realitní kanceláře.

 

Reklama

Ceny nemovitostí stále rostou. Podle údajů českého katastrálního úřadu za první tři čtvrtletí vyrostly o 19 procent a třeba v Praze nové byty za dva roky téměř o polovinu. Splaskne realitní bublina, nebo ceny půjdou ještě výš?

Článek

„Cítíme, že růst pomaličku ustává. Ceny už jsou velmi vysoké, já očekávám, že v příštím roce dojde k mírnému zvýšení v atraktivních lokalitách, ale spíše to povede ke stabilizaci cen,” říká Jan Zachystal, zástupce realitní kanceláře RE/MAX.

Jako konkrétní příklad růstu cen uvádí prodej bytu o 50 metrech čtverečních v atraktivní pražské lokalitě Vršovice. Ještě před rokem vyšel na 4 miliony korun. Dnes už se prodává za 4 miliony a půl. A zatímco před rokem trval prodej třeba i několik měsíců, teď se prodá okamžitě - v řádech hodin hlásí několik desítek zájemců.

Co se dá za pražské ceny nemovitostí pořídit mimo metropoliVideo: Aleš Černý

Ceny nemovitostí v Česku jsou na rekordní výši a ekonomové a odborníci proto varují před splasknutím realitní bubliny - tak jako se tomu stalo na přelomu roku 2008 a 2009. Tehdy pak ceny spadly dolů až o 30 procent. Podle experta na reality Jiřího Fajkuse už není otázkou, zda bublina splaskne, ale kdy. Také ČNB považuje ceny bytů za nadhodnocené a varuje před rizikem, které představují do budoucna.

„Riziko vidím především u lidí, kteří si brali hypotéku před rokem v době rekordně nízkých úrokových sazeb a mají ji takzvaně na krev,” dodává Zachystal s tím, že prostřednictvím hypotečního úvěru je financováno zhruba 60 procent nemovitostí. Takových lidí může být podle jeho odhadu do pěti procent.

V Česku nyní zdražují nemovitosti nejrychleji ze zemí EU. Problémem se zabývala i Česká národní banka, která po bankách požaduje větší obezřetnost při poskytování hypoték.

Reklama

Související témata:

Doporučované