Hlavní obsah

Vyplatí se změnit dodavatele plynu a elektřiny? Jak nenaletět?

Duel: Jak změnit dodavatele energie? A vyplatí se to?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dodavatele plynu loni změnilo přes čtvrt milionu zákazníků. Dodavatele elektřiny dokonce necelých 400 000 lidí. Vyplývá to z aktuálních dat Operátora trhu s elektřinou (OTE). Ne vždy ale měli dobrou zkušenost. Podle průzkumu společnosti dTest se třetina respondentů setkala s agresivními obchodními praktikami dodavatelů. Jak nenaletět? A vyplatí se utíkat od velkých k malým alternativním prodejcům energií? Téma Duelu pro Jiřího Gavora, ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií a Martina Chalupského, tiskového mluvčí společnosti Innogy.

Článek

Trh s energiemi ovládají velcí hráči - jak v případě elektřiny, tak u plynu. Z průzkumu společnosti dTest vyplynulo, že na českém trhu je poměrně velká skupina loajálních zákazníků. Nejčastěji zůstávají u jednoho dodavatele více než 15 let - každá druhá domácnost u elektřiny či dvě z pěti u plynu.

Největší ochotu změnit dodavatele mají podle zjištění dTestu ti spotřebitelé, kteří při předchozí změně využili služeb internetových srovnávačů. Většinou jsou to lidé v produktivním věku, kteří jsou schopní si sami aktivně vyhledat výhodnější nabídku. Naopak nechtějí měnit ti, kdo dříve kývli na nabídku podomního prodeje. Důvodem mohou být podle dTestu špatné zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované