Hlavní obsah

Výplaty pro 800 000 lidí v ohrožení. Trump neschválí peníze pro vládu, „dokud nebude mít zeď”

Trump: Dokud nebude zeď, nebudou peníze pro vládu.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Financování části amerických federálních úřadů bude možné obnovit, až když zákonodárci odsouhlasí stavbu bariéry na hranici s Mexikem. Takto se v úterý vyjádřil americký prezident Donald Trump, jehož spor s Kongresem ohledně rozpočtu na ochranu hranic způsobil omezení provozu některých institucí. Peníze jim došly v noci na sobotu poté, co nebyl schválen dočasný státní rozpočet.

Článek

„Nemůžu vám říct, kdy bude vláda zase fungovat. Můžu vám říct, že nebude fungovat, dokud nebudeme mít zeď nebo plot nebo jak by tomu chtěli říkat,“ citovala agentura AP Trumpův výrok, v němž prý odkazuje na představitele Demokratické strany, kteří myšlenku zdi na hranici s Mexikem odmítají.

Prezident na její stavbě trvá a žádá po Kongresu pět miliard dolarů, 113 miliard korun. Podle něj jde o jediný způsob, jak zastavit aktivity pašeráků lidí a drog. Slib hraniční zdi byl zároveň jedním z ústředních prvků Trumpovy prezidentské kampaně.

Poslanci ale finance na zeď nepřidělili a prezident na oplátku odmítá schválit financování chodu vlády. Podle AP se krizový stav dotýká ministerstev a dalších orgánů, které tvoří asi čtvrtinu federální vlády. Tyto úřady zaměstnávají na 800 tisíc lidí, kteří si budou muset na výplaty počkat nejméně do doby, až bude financování obnoveno.

Trump v noci v příspěvku na Twitteru, v němž Američanům popřál veselé Vánoce, také uvedl, že Spojeným státům se daří velmi dobře. Novinářům v Oválné pracovně v úterý tvrdil, že řada státních zaměstnanců jej vyzývá, aby ve sporu s Kongresem vytrval, dokud peníze na zeď nedostane. „Tito federální pracovníci zeď chtějí. Jediný, kdo ji nechce, jsou demokrati,“ řekl, přičemž podle AP nerozvedl, jak mu státní zaměstnanci své názory sdělili.

Trump kvůli sporu ohledně rozpočtu před Vánoci neodletěl do svého floridského letoviska Mar-a-Lago, jak měl v plánu, a svátky tráví v Bílém domě. Jednání o východisku z krize zřejmě budou moci začít až ve čtvrtek, úřadující personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney se ale o víkendu nechal slyšet, že problémy s financováním vládních institucí se nejspíše do konce roku nevyřeší.

Reklama

Doporučované