Hlavní obsah

Vypneme vám elektřinu, hrozí Francie britskému ostrovu kvůli sporu o rybolov

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Francie pohrozila ostrovu Jersey odstřižením od elektřiny kvůli sporu o povolenky pro rybáře. Pravidla se změnila kvůli brexitu, Paříž ale namítá, že ostrov, který v mezinárodních vztazích zastupuje Londýn, nejedná podle dohody.

Článek

Varování v úterý v parlamentu vyslovila francouzská ministryně námořní dopravy Annick Girdardinová. Za problémy s právy na rybaření je podle ní zodpovědná Velká Británie. Londýn ale tvrdí, že s jednáním největšího z Normanských ostrovů nemá nic společného. Ostrov Jersey má samostatnou správu, za jeho obranu a zastupování v mezinárodních vztazích ale zodpovídá Velká Británie.

Girdardinová řekla, že je „znechucena“ chováním britské vlády. Francie je podle ní připravena na odplatu. Jak by odplata mohla vypadat, Girdardinová specifikovala připomínkou toho, že ostrov je závislý na importu elektřiny z Francie podmořským kabelem. „Jak víte, brexitová dohoda dává prostor pro odvetná opatření, my jsme připraveni ho použít. Bylo by mi líto, kdyby to zašlo tak daleko, ale uděláme to, pokud budeme muset,“ řekla ministryně.

Spor se rozhořel poté, ostrovní úřady zavedly nové podmínky pro udílení licencí na rybaření v tamních vodách. Ty podle Paříže byly zavedeny jednostranně a nejsou v souladu s tzv. štědrovečerní pobrexitovou obchodní dohodou uzavřenou o loňských Vánocích.

Britská vláda už dřív odmítla, že by s tím měla něco společného. Paříž Londýn kromě zpoždění vydávání licencí viní také z toho, že diktuje francouzským rybářům, kam smí vyplout, kolik dní kde mohou strávit a jakou techniku smí používat.

„Jersey za své teritoriální vody zodpovídá sám. Spojené království je konstitučně zodpovědné za mezinárodní vztahy,“ vyjádřila se k tomu britská vládní agentura pro životní prostředí a potraviny Defra.

Na výrok francouzské ministryně reagoval i jerseyský ministr pro vnější vztahy Ian Gorst, když takový krok označil za „nepřiměřený“. Stížnosti francouzských rybářů prý ale bere s vážností na vědomí a vláda na ně „v plném rozsahu odpoví“. Sama vláda pak podle Gorsta nicméně jedná „podle právního doporučení a v dobré víře“.

Ostrov Jersey je podle médií na francouzské elektřině závislý z 95 %. Tamní společnost Jersey Electricity už ale vydala prohlášení, že v i případě „nepravděpodobného přerušení dodávek z Francie“ bude schopna výpadek nahradit ze záložních zdrojů v podobě dieselových generátorů.

Reklama

Související témata:

Doporučované