Hlavní obsah

Vypnutím vysílače v Ploštinách skončí přechod na DVB-T2

Ilustrační snímek.

Reklama

České Radiokomunikace ve středu vypnou vysílání DVB-T třetího televizního multiplexu z valašských Ploštin. Ukončí tím celoplošný přechod na nový standard DVB-T2. Nový multiplex 23 z Ploštin začne vysílat ve čtvrtek ráno.

Článek

Z vysílače ve Valašských Klouboukách již od minulého týdne nevysílá druhý multiplex s hlavními kanály Novy a Primy, ve středu před půlnocí skončí i vysílání dalších programů Primy, Barrandova, Seznamu a Óčka na kanále 25.

Na nový televizní vysílací standard DVB-T2 si již přeladilo 2,5 milionu domácností. Uvolněné pásmo 700 MHz je určeno pro budování rychlých mobilních sítí 5G. Kmitočty nyní ČTÚ nabízí v aukci.

Přechodem na DVB-T2 získají diváci všechny nejsledovanější TV programy zdarma a řadu z nich v HD kvalitě. Prostřednictvím DVB-T2 a HbbTV (červeného tlačítka), kterým je vybavena naprostá většina všech televizorů, diváci získají přístup k IPTV službám televizních stanic přes internet.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku 55 procent domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

Reklama

Doporučované