Hlavní obsah

Výpověď elitního detektiva. Řekl, proč se citlivé kauzy nevyšetřují

Jiří Komárek jde k soudu.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Soud začne řešit případ bývalého policisty ÚOOZ, který spojil šéfa policie Tomáše Tuhého s únikem informací.

Článek

Bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek předstoupí ve čtvrtek před soud, protože spojil policejního prezidenta Tomáše Tuhého – jak řekl – s brutálním únikem z trestních spisů.

Jak však zjistil Seznam, u soudu zazní od Komárka řada mnohem silnějších tvrzení.

Obžaloba, s níž se redakce mohla seznámit, obsahuje Komárkovu výpověď během vyšetřování. A v ní bývalý detektiv sděluje policii řadu případů, v nichž jde o únik informací. V těchto kauzách padají jména nejvyšších politiků a vrcholných funkcionářů z Policejního prezidia.

Záznam Komárkovy výpovědi zabírá čtyři strany obžaloby. Bývalý detektiv tvrdí, že jde o konkrétní zážitky z doby, kdy u Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu působil. Svá tvrzení opírá o odposlechy, které útvar za jeho působení pořídil.

Jeden příklad je z kauzy Vidkun, v níž se prověřuje právě vynášení informací z vyšetřování. Komárek tvrdí, že na jednom z odposlechů policisté zaznamenali, jak musí jeden čelní představitel Policejního prezidia občas hlásit politikům informace o politických kauzách.

Záznam výslechu uvedený v obžalobě přitom uvádí, že měl zprávy předávat bývalému ministrovi vnitra Milanu Chovancovi nebo bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Oba politici shodně říkají, že žádné zprávy z policejních spisů nepožadovali. „Nikdy jsem takové informace neměl. Jsou to hloupé drby,“ řekl Chovanec. „Je to lež a nesmysl, žádné takové informace jsem nechtěl ani nedostával,“ prohlásil Sobotka.

Advokát Tomáš Grepl, který dnes v kauze Vidkun zastupuje obviněného expolicistu Karla Kadlece, uvedl, že se ke zmíněné nahrávce nemůže vyjadřovat.

Porušil nestrannost, uvádí žalobce

Žalobce Pavel Prygl uvádí, že Komárek svými slovy vůči policejnímu prezidentovi porušil podmínku mlčenlivosti a nestrannosti.

Tuhý na policii popsal, že byl po tomto výroku v očích svých přátel či známých znevěrohodněn. Zároveň odmítl, že by se k němu dostávaly informace z trestních kauz.

Komárkův případ má souvislost s politicky třaskavou reorganizací policie, při níž Policejní prezidium vedené generálem Tuhým před rokem a půl sloučilo dva elitní policejní útvary.

Komárek se hájí tím, že svá slova o Tuhém řekl jenom proto, že se obával, že by po sloučení mohly zmizet do ztracena některé ožehavé případy, které jeho útvar vyšetřoval.

„Tu obžalobu považuje za absurdní. To jeho jednání bylo s veřejným zájmem. Obával se, že některé kauzy budou ukončeny. Kauzy, které řešil jeho Útvar pro odhalování organizovaného zločinu,“ řekl Komárkův advokát Petr Kočí.

Šlachta vedení policie nedůvěřoval

Komárek nechtěl na dotazy před začátkem soudu odpovídat. Při své výpovědi na policii by přitom neměl nikoho pomluvit, jinak by mu hrozilo další stíhání.

Při výslechu se ho zastal mimo jiné bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Uvedl, že kvůli zmíněným únikům měl naprostou nedůvěru ve vedení Policejního prezidia a Ministerstva vnitra.

Šlachta bude s Tuhým, dalšími dvěma policisty, státním zástupcem Petrem Šeredou a reportérem České televize Jiřím Hynkem v tomto případu vypovídat také před soudem.

Reklama

Doporučované