Hlavní obsah

Výprask Pirátů. Koalice se jim vymstila, Starostové je přeskákali

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Šéf Pirátů Ivan Bartoš při příjezdu na povolební sraz v Praze.

Reklama

aktualizováno •

Podle předběžných výsledků budou mít Piráti mnohem méně poslanců než dosud. Hrají o to, zda vůbec budou mít vlastní poslanecký klub.

Článek

V minulých volbách v roce 2017 dostali Piráti se samostatnou kandidátkou 11,8 procenta hlasů a 22 mandátů v Poslanecké sněmovně. V letošních volbách kandidovali v koalici spolu se Starosty a nezávislými a dohromady získají asi 15 procent hlasů. Piráti však na koalici těžce prodělají.

Voliči totiž kroužkováním upřednostňovali kandidáty Starostů, kteří tak v mnoha případech „přeskáčou“ nominanty Pirátů. Ti tak budou mít s velkou pravděpodobností mnohem méně poslanců než dosud. Podle přepočtů Seznam Zpráv budou mít nejvýš čtyři poslance, což stačí pro vytvoření samostatného poslaneckého klubu, minimum jsou tři poslanci.

Naopak Starostové nejspíš mohutně posílí. Zatímco dosud měli šest zástupců ve Sněmovně, tentokrát jich usedne v dolní komoře parlamentu několikanásobně více.

Efekt kroužkování se projevuje nejen v těch krajích, kde mají Starostové tradičně vysokou podporu, ale třeba i v Praze, která je baštou Pirátů.

V hlavním městě by se mohli do Sněmovny dostat dva – místopředsedkyně strany Olga Richterová a Jakub Michálek, který se ale musel o znovuzvolení do poslední chvíle obávat.

Podívejte se, jak to vypadá ve štábu koalice PirStan:

+11

Tři z pěti poslaneckých míst v Praze obsadí zřejmě kandidáti Starostů. Například Milada Voborská, starostka městské části Praha-Satalice, která kandidovala až z 16. místa, přesto patrně dostane mnohem více hlasů než dvojka na kandidátce Michálek.

Křeslo má z Pirátů jisté už jen lídr Ivan Bartoš, který kandidoval v Ústeckém kraji, a do Sněmovny zřejmě postoupí i Klára Kocmanová, dvojka na kandidátce ve Středočeském kraji.

Přesně takového vývoje se Piráti před volbami obávali. Se Starosty se proto dohodli, že před volbami nebudou vyzývat ke kroužkování. Voliči si však prosadili svou.

Byla to chyba

„Kroužkování je zcela legitimní vyjádření názoru,“ komentoval propad předseda Bartoš. Podle něj sehrály velkou roli dezinformace, které se ve velkém o Pirátech šířily. „Váhajících voličů se dotkla ta silná dezinformační kampaň v médiích i z úst pana premiéra,“ řekl.

Rezignovat se ale nechystá. „Po každých volbách máme celostátní pirátské fórum, kde se bude v lednu volit nové vedení,“ reagoval.

Někteří Piráti už ale přiznávají, že se jim koalice těžce vymstila.

„Já jsem vstupoval v roce 2019 k Pirátům, ne do koalice. Byl jsem od počátku proti tomu. Ukázalo se, že to bylo správně. Měli jsme jít sami za sebe, naší prioritou nemělo být porazit Andreje Babiše. Budeme muset udělat velkou tlustou čáru a začít znovu,“ řekl Seznam Zprávám poslanec František Elfmark.

Reklama

Doporučované