Hlavní obsah

Vypravili jsme se na nejvíc znečištěná místa planety

Svět bez obalu: Za nejznečištěnější místo na naší planetě je stále považován Černobyl. Pusťte si reportáže z místa.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V roce 2003 odborníci vypočetli, že jste-li muž a žijete v ruském Džeržinsku, můžete očekávat smrt ve 42 letech. Jste-li ženou, pak ve 47 letech.

Článek

Džeržinsk je považován za nejznečištěnější město světa. V roce 1941 se zde začaly vyrábět bojové plyny. Nejdůležitější byly dva - lewisit, jehož hlavní účinnou složkou je plyn arsan, a obávaný hořčicový plyn yperit.

V důsledku špatného uskladňování chemického odpadu bylo v odpadních vodách a ovzduší identifikováno již na 190 zdraví škodlivých látek.

K nejvíc znečištěným místům dále patří doly - třeba v Kabwe v Zambii, kde se těží olovo a zinek a kde se kovy v prachu dostávají prakticky kamkoliv. Nejde před nimi utéct. Otřesná je situace v La Oroyi v Peru, kde se těží a zpracovává měď, olovo a zinek.

Čínské město Lin-fen má zase nejhorší kvalitu ovzduší v Číně. Důvodem jsou exhalace ze spalování uhlí, průmyslu a dopravy.

Ale za nejznečištěnější místo na naší planetě je stále považován Černobyl. Příčina je všeobecně známá - exploze jaderného reaktoru. Podívejte se na exkluzivní reportáže z místa, které ohrozilo životy milionů lidí.

Reklama

Doporučované