Hlavní obsah

Vypršelo ultimátum pro Lukašenka. V Bělorusku začíná generální stávka

Aktuální záběry z Běloruska. Zaměstnanci některých velkých firem v Bělorusku na výzvu opozice odmítli zahájit práci, stávkující zatýká policie.Video: @ HannaLiubakova, @ tutby, @ VoicesBelarus, @franakviacorka

 

Reklama

Zaměstnanci některých velkých firem v Bělorusku dnes na výzvu opozice odmítli zahájit práci, stávkující zatýká policie. Informují o tom nezávislé běloruské servery.

Článek

Vládní mluvčí řekla, že velké státní továrny fungují normálně. Lidé v Minsku na různých místech vytvářejí lidské „řetězy solidarity“ na podporu ultimáta, které opozice dala prezidentovi Alexandru Lukašenkovi do neděle, kdy měl odstoupit. Policie podle očitých svědků demonstranty zatýká, uvedla ruská agentura TASS. Demonstrují a stávkují podle ní hlavně studenti.

Zahájit práci odmítli pracovníci velkých chemiček v Grodnu a minských podniků MZKT a MTZ. Do těchto firem ale přijela policie a zatkla neupřesněný počet dělníků, uvedl server Belorusskij partizan. Na sociální sítě lidé podle portálu posílají snímky prázdných dílen a tvrdí, že zaměstnanci nezačali pracovat. „Tyto informace je samozřejmě nutné ověřit, nicméně je zjevné, že ultimátum a výzvu ke stávce mnozí vyslyšeli,“ napsal opoziční server.

Státní koncern Belněftěchim naopak podle agentury TASS ujistil, že Azot Grodno a další podniky koncernu fungují normálně. Stejně tak zprávy o stávce popřel minský závod na výrobu traktorů MTZ.

„Všechny výrobní podniky podle stavu k desáté hodině dopolední (9:00 SEČ) fungují normálně. Výroba se nezastavila,“ ujistila mluvčí běloruského premiéra. „Nemáme informace o stávkách, velké podniky fungují normálně,“ uvedlo ministerstvo průmyslu.

Stovky menších firem a obchodů podle serveru Tut.by dnes daly svým pracovníkům volno: některé podniky tak učinily kvůli možným potížím, jiné na znamení solidarity.

V neděli vypršelo ultimátum, které dala z exilu opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská. Požaduje, aby Lukašenko odstoupil, dále aby režim propustil všechny politické vězně a vypsal nové prezidentské volby. Jinak podle Cichanouské ode dneška začne generální stávka.

Komentátoři připomínají, že o vyvolání stávek se opozice snažila i v předchozích měsících, ale režim dokázal tuto formu protestů potlačit uvězněním členů stávkových výborů a pohovory vedení firem s pracovníky.

Lukašenkovo odmítnutí skončit po 26 letech ve vysoké funkci otestuje, zda má opozice masovou podporu. Tu potřebuje, aby zastavila podniky v celé zemi, která má zhruba 9,5 milionu obyvatel, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že zatím není jasné, jak se protestní akce rozšířila. Přesto 11 týdnů po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, jejichž vítězem úřady znovu vyhlásily Lukašenka, krize v této bývalé sovětské republice vstoupila do nové fáze.

Reklama

Doporučované