Hlavní obsah

Vypuštěný a napuštěný. Bazénům a posilovnám otevřením problémy nekončí

Tým Vladany Horákové, generální ředitelky Aquapalace Praha, s humorem a nadhledem vyhlíží znovuotevření aquaparku Čestlice.

Reklama

Na otevření se naplno připravují také fitness centra, posilovny, bazény. Vláda znovuotevření provozů povolila nedělním rozhodnutím, že Česko přejde ve čtvrtek do třetího stupně opatření PES.

Článek

Dva týdny vypouštějí vodu, dva týdny trvá, než ji v aquaparku Čestlice zase napustí a ohřejí na správnou teplotu. Přestože opětovné doplnění vody do prázdného aquaparku stojí dva miliony korun, Aquapalace Praha se mít prázdné bazény o objemu 3000 metrů krychlových vyplatilo. Každý den provozu je totiž stojí 600 tisíc a zavřeno mají už od 9. října. Přesto jsou ze čtvrtečního data zklamaní.

+8

„My jsme počítali s otevřením v pondělí, takže do čtvrtka tak máme další 4 dny napuštěný areál, do kterého nikoho nemůžeme pustit, ale náklady na sto procentech. Co je ale horší, i s jarní odstávkou jsme zavření už 130 dnů a ještě jsme si nesáhli na kompenzaci. Netrpělivě čekáme, až někdo vytvoří kompenzační program pro bazény a energeticky náročné provozy,“ stěžuje si Vladana Horáková, generální ředitelka aquaparku, který patří do finanční skupiny SPGroup miliardáře Pavla Sehnala.

„V pátek jsme se poprvé potkali se zástupci MPO a poprvé jsme se bavili, co s tím. Zároveň nám řekli, že kompenzace pro nás už nemají z čeho vyplácet, takže jsme poslední v řadě. Máme tady přitom tropické rostliny, palmy, banánovníky, takže musíme topit, tím pádem máme 24 hodin strojníky ve službě. Ani ty nemůžeme kompenzovat ‚překážkami‘ v práci,“ doplňuje rozhořčeně pro Seznam Zprávy.

Devatero bazénů a vodní atrakce v Termálním parku ve Velkých Losinách zůstávají naopak prázdné. Vlastníci, rodiny Plachých a Zemkových ze skupiny Royal Spa, o znovunapuštění vůbec neuvažovali.

„Trvá nám týden, než vše připravíme, pustit se do rizika napouštění bazénů a držet je napuštěné další dva, tři týdny jsme nechtěli. Z pohledu lázní a hotelového byznysu už je jedno, jestli se otevře v pondělí nebo čtvrtek. Prosinec je nejslabší měsíc. V tomto ohledu nás nic nezachrání, lidé teď nepřijedou odpočívat do termálů. Za mě je důležité, aby to bylo opatření, které bude mít delší trvání, abychom za tři týdny nemuseli zase uzavírat,“ komentuje situaci Martin Plachý, generální ředitel lázeňských hotelů a resortů Royal Spa a současně viceprezident České unie cestovního ruchu.

Jejich provozy se tak otevřou nejspíš před Vánoci, až lidé budou mít podle Plachého náladu relaxovat a odjíždět třeba na chalupy. Podle něj je u nás problém ve vymahatelnosti práva při nedodržování protiepidemických opatření. V tomhle prý vláda chybuje.

„Jak to, že v Německu pravidla dodržují a u nás ne? Místo, abychom se domáhali jejich dodržování, tak zhoršíme podmínky všem. Proč máme doplácet na ty nezodpovědné? Ať stát vymáhá dodržování toho, co nastavil, a bude nám lépe všem,“ je přesvědčený šéf Royal Spa a ztráty jejich skupiny odhaduje v letošním roce na 130 milionů korun. To je zhruba čtvrtina loňského obratu.

Sportoviště se bouří proti rouškám

Konečně. I my jsme připraveni znovu otevřít, zaznívá od provozovatelů fitness center. Majitel Fitness Arény Poděbrady Jan Větrovský je přesvědčen, že dlouho by to už neustáli. Jen fixní náklady mají kolem 50 tisíc měsíčně, a to do nich majitelé nepočítají náklady na vlastní mzdy.

Otevření fitness center

Fitness centra a další vnitřní sportoviště mohou od čtvrtka 3. prosince fungovat v režimu jeden člověk na 15 metrů čtverečních.

Skupinové fitness lekce budou v režimu 9+1, tedy 9 cvičících a 1 instruktor.

Cvičení je v rouškách.

„Měsíc se to dá vydržet. Dva měsíce jsou hraniční, to už je otázka existence. Takže po dnešku je to příjemné, hodně lidí nám píše, kdy už se otevře, před Vánocemi jsou lidé na to cvičení vysloveně nadržení. Já jsem se upřímně bál, že to ještě o týden posunou. Aspoň máme čas vymyslet rezervační systém lekcí, abychom dodrželi všechna pravidla,“ říká Jan Větrovský pro SZ Byznys.

Komora nabízí vládě lekci zdarma. V rouškách

Lidé ovšem budou muset mít při cvičení nasazenou roušku. A to je pro Českou komoru fitness zásadní problém, nese to podle ní velká zdravotní rizika.

„Nemožnost správně dýchat a nedostatečný přísun kyslíku mohou znamenat pro mnohé cvičící zdravotní komplikace, jako je třes či dokonce mdloby. Zvětšuje se tzv. mrtvý prostor, kdy opakovaně vdechujeme již vydýchaný vzduch a nedochází k dostatečnému odvodu vydýchaného CO2. Následně dochází k hromadění hlenu a bakterií v roušce, a ta tak už po několika minutách cvičení nemusí být účinná. O negativním vlivu roušek na psychiku ani není třeba mluvit,“ varuje prezidentka České komory fitness Jana Havrdová s tím, že lektoři a trenéři své klienty léta učí, že právě kvalitní dýchání je základ všeho, a dodává:

„Nabízíme lekci cvičení v roušce zdarma pro celý poradní tým vlády. Rychle by pochopil, že toto nařízení je absolutně nesmyslné,“ uzavírá Havrdová.

Reklama

Doporučované