Hlavní obsah

Vyrážky, únava, problémy s menstruací. Češi v Berlíně hlásí problém

Foto: Jörg Zägel

Budovu z roku 1978 navrhli manželé Věra a Vladimír Machoninovi.

Reklama

Může za to azbest v budově, stěžují si někteří zaměstnanci. Budova velvyslanectví, postavená v takzvaném brutalistním stylu, měla být kvůli špatnému technickému stavu zbourána, před dvěma roky ale padlo rozhodnutí ji místo demolice rekonstruovat.

Článek

Budova českého velvyslanectví leží jen pár kroků od bývalé berlínské zdi a někteří ji považují za významnou architektonickou památku.

Zaměstnanci ambasády si podle informací ČTK stěžují na zdravotní problémy, které mohou vycházet ze špatného stavu budovy velvyslanectví. Stavba z roku 1978 obsahuje velké množství rakovinotvorného azbestu, který se může uvolňovat do vzduchu a dostávat se tak do lidského těla. Podle mluvčího ministerstva zahraničí jsou ale naměřené hodnoty v normě.

Azbest zakázán od roku 1995

Mezi zdravotní komplikace zaměstnanců ambasády patří podle ČTK vyrážky, problémy žen s menstruací a otěhotněním či velká únava. Jedním z největších problémů je podle jednoho z diplomatů špatná vzduchotechnika. Někteří zaměstnanci mají obavu, že právě klimatizací se k nim dostávají nezdravé látky.

Použití azbestu k izolaci budov zakázala Evropská unie už v roce 1995, Česká republika ji následovala o deset let později. Látka způsobuje nádorovitá onemocnění dýchacího ústrojí. Neměla by se ve větší míře uvolňovat, dokud není azbest narušený například při stavebních úpravách. Zároveň ale není stanovena hranice, při které by byl azbest zcela neškodný.

„Neexistuje žádný práh, žádná hranice, která je bezpečná pro azbest, protože to je prokázaný lidský karcinogen,” řekla ČTK soudní znalkyně v oboru a místopředsedkyně České asociace pro odstranění azbestu Zoja Guschlová. Vyrážky nebo problémy s otěhotněním by podle ní ale s azbestem souviset neměly.

Ministerstvo: Oficiální stížnosti nejsou

Ministerstvo zahraničí poukazuje na to, že žádný ze zaměstnanců ambasády nemá lékařskou zprávu dokazující, že by za jeho zdravotními problémy mohlo nezdravé pracovní prostředí. Žádný z pracovníků v Berlíně si navíc podle ministerstva oficiální cestou nestěžoval.

„Zdravotní problémy mají různí lidé různé, ale asi úplně, že by se to dalo dát do souvztažnosti s tím azbestem, nevím o tom,” řekl ČTK český velvyslanec v Berlíně Tomáš Podivínský.

Budovu navrhli architekti Věra a Vladimír Machoninovi, kteří jsou také autory hotelu Thermal v Karlových Varech nebo obchodního domu Kotva. Obě tyto budovy nyní procházejí nutnou rekonstrukcí, pravidelně se také diskutuje o jejich umělecké a historické hodnotě. Budovy českého velvyslanectví se před plánovanou demolicí podle médií zastávala především berlínská veřejnost, v centru města ostatně po válce vyrostlo mnoho moderních budov.

Rekonstrukce českého velvyslanectví v Berlíně by měla začít ve druhé polovině roku 2021. Datum dokončení prací je ale ve hvězdách. „V této fázi nedokážeme říct, jaká bude délka stavebního procesu,” uvedlo ministerstvo.

Reklama

Doporučované