Hlavní obsah

Roušky a lockdown. Dva důvody, proč prudce narostl počet operací očí

Foto: Shutterstock, Roman Zaiets, Seznam Zprávy

Zájem o operace očí v covidu stoupl. Češi neutráceli za dovolené, tak si mohli dovolit investici do sebe.

Reklama

Češi se v pandemii začali více než dříve zbavovat brýlí a kontaktních čoček a podstupovali chirurgické zákroky, které mají zaručit ostré vidění. SZ Byznys zjišťovaly, jaké důvody je k tomu vedly.

Článek

Laserové refrakční operace, díky nimž lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus, jsou na vzestupu. Vyplývá to z průzkumu a ankety mezi očními klinikami napříč Českem.

Společnost NeoVize, která má kliniky v Praze a Brně, zaregistrovala prudký nárůst těchto zákroků. „V meziročním srovnání za leden až duben 2021 versus stejné období 2020, vzrostl počet provedených operací na očních klinikách o 37 procent, v porovnání s rokem 2019 činil letošní nárůst dokonce 81 procent. Enormní zájem evidují v Brně, kde nárůst operací oproti loňsku činí 65 procent a ve srovnání s rokem 2019 až 130 procent,“ říká Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Lidé se podle ní svěřovali s tím, že pro ně je nepříjemné, jak se jim při nošení respirátorů a roušek mlží brýle. „Pacienti jsou tudíž často i v psychicky nepříjemné situaci, protože skrz zamlžené brýle nevidí. Roušky lidé udávají jako jeden z hlavních důvodů, který je po letech rozhodování dovedl k tomu, že zákrok opravdu podstoupí,“ říká Valešová.

Podle interního průzkumu klinik uvedlo tento důvod téměř 40 procent pacientů, kteří podstoupili operaci v období od března do prosince roku 2020. Čtvrtina dotazovaných uvedla, že pro ně toto období bylo vhodné, protože rekonvalescence po zákroku se dala dobře spojit s home office či on-line studiem.

Téměř 30 procent respondentů zmínilo, že jim omezení po zákroku nevadila, protože vše bylo stejně zavřené a téměř pětina podotkla, že díky covidové situaci měli více času dohnat, co dřív zanedbávali.

Nejčastěji se podle kliniky na laserové operace objednávali lidé ve věku 25 až 30 let. To dokládá i Adam Satke, šestadvacetiletý sportovec, který sjíždí divokou vodu. Kontaktní čočky nosil osm let, o operaci přemýšlel už delší čas, ale rozhodl se pro ni právě při lockdownu. V přírodě pro něj totiž bylo obtížné dodržet stoprocentní hygienu při jejich výměně či nošení a při sjezdu vždy jen doufal, že mu čočky nevyklouznou z očí.

Vzhledem k tomu, že sport dělá vrcholově, neměl dosud čas věnovat zhruba tři týdny přípravě na operaci a rekonvalescenci. Covid mu to umožnil.

„Nemohli jsme tolik trénovat, tak jsem šel na operaci a nakonec jsem vypadl ani ne na dva týdny. Jsem naprosto spokojený. Člověk si na lepší rychle zvykne. Když někam jedu, nemusím nic řešit ani na letišti, kde mi vždy vyhodili roztok a musel jsem shánět nový. Vezmu jen kartáček a jedu,“ pochvaluje si sportovec z Brna. Když si spočítá, kolik ho stály čočky, roztoky a brýle za osm let nošení, tak se podle něj operace vyplatí i ekonomicky.

Vzrůst zájmu a úpravu zraku registrují také další kliniky. „Zaznamenali jsme minimálně 30procentní nárůst. Důvodem bylo nošení respirátorů a roušek, které zamlžovaly brýle klientů. Dalším důvodem byla jejich nemožnost utrácet peníze za dovolenou, a tím pádem měli možnost investovat ušetřené peníze do svého zdraví,“ říká Andrej Farkaš, ředitel Nemocnice Sokolov, která provede za rok zhruba 350 operací očí.

Podle něj měli o operace zájem dospělí muži i ženy ve shodném poměru napříč věkovým spektrem.

Olomoucká oční klinika TANA, která provádí stovky operací ročně, v porovnání s rokem 2019 zaznamenala třicetiprocentní nárůst zájmu o tyto operace. Podle ředitelky kliniky Martiny Novotné je důvodů více a jsou individuální. Nejčastěji uváděli pacienti mlžení brýlí kvůli roušce, ušetřené peníze za dovolenou a dále hygienické důvody spojené s prevencí přenosu nemoci covid-19.

„Nyní už je celkem známé, že i oči mohou být vstupní branou infekce. Můžeme to brát jako jeden z pozitivních přínosů současné pandemické situace, že lidé dbají na hygienu daleko více než v minulosti. Právě nositelé kontaktních čoček, kteří jsou nuceni dbát na zvýšenou hygienu při kontaktu s očima, měli minulý rok zvýšený zájem o korekci dioptrií,“ říká Novotná.

V delším časovém horizontu se podle ní vyplatí operace i finančně. „Má dcera nosí kontaktní čočky. Kvůli hygieně dbám na to, aby měla jednodenní, které vyjdou na zhruba 12 tisíc korun ročně. Vedle toho má troje brýle, které dnes stojí kolem 9 tisíc korun za kus. Za dva roky tak zaplatíte to, co stojí operace očí, které začínají na 15 tisíci korunách,“ konstatuje Novotná. Až bude její dcera plnoletá a bude mít o operaci zájem, podpoří ji v tom, avšak nejprve je dobré zkontrolovat, že se refrakční vada nezhoršuje a je zhruba dva roky stabilní.

Další pražská klinika zaregistrovala dokonce nárůst klientů více než o polovinu. „V meziročním srovnání jsme zaznamenali nárůst laserových refrakčních zákroků, a to ve výši 60 procent. Důvody se u pacientů liší, nicméně většina uvádí, že v době lockdownu měli více času pro sebe a tím, že zůstávali doma a neměli moc jiných aktivit, začali řešit věci osobní potřeby, na které před covidem nebyl čas,“ říká Andrea Janeková, refrakční a kataraktová specialistka Očního centra Praha.

Rostoucí trend potvrzuje i společnost Alcon specializující se na výrobky pro péči o oči. „Zaznamenali jsme nárůst v rozsahu přibližně 10 až 30 procent. Liší se to prakticky zákazník od zákazníka. Všichni se ale shodují, že za vším stojí lockdowny, nemožnost utrácet na dovolených a ustavičně se mlžící brýle od roušky,“ říká Jan Suchomel ze společnosti Alcon.

Podle Šárky Skorkovské, primářky Oční kliniky NeoVize Brno, je ideální věk pro laserovou operaci 18 až 37 let, od 40 let je pak podle ní důležitý údaj o schopnosti zaostřovat do blízka. „Poté se již pacient blíží do věku presbyopie a nutnosti nosit brýle do blízka na čtení,“ dodává primářka.

Reklama

Doporučované