Hlavní obsah

Výroba aut srazila český průmysl. V září klesl o čtyři procenta

Foto: Shutterstock/Jenson

K meziročnímu poklesu průmyslu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (ilustrační fotografie).

Reklama

Tuzemský průmysl v září zaznamenal pokles. Dolů ho táhla především výroba aut. V září klesla o třetinu. Zejména kvůli nedostatku čipů.

Článek

Průmyslová produkce v září reálně meziročně klesla o čtyři procenta. Meziměsíčně byla nižší o 3,3 procenta. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

K meziročnímu poklesu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která se snížila o 33,5 procenta. Dále změnu ovlivnilo zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků a výroba pryžových a plastových výrobků.

Do zářijových výsledků se promítlo zejména omezení výroby aut a jejich dílů. To ovlivnilo i výsledky za celé třetí čtvrtletí.
Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ

Průmyslová produkce naopak nejvíce vzrostla v odvětvích výroba strojů a zařízení, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení.

„Do zářijových výsledků se promítlo zejména omezení výroby aut a jejich dílů. To ovlivnilo i výsledky za celé třetí čtvrtletí, kdy růst průmyslové produkce zpomalil a meziročně se zvýšil pouze o 0,2 procenta. To však nemění nic na tom, že řadě dalších odvětví zpracovatelského průmyslu se i nadále relativně daří a jejich výroba je na vzestupu,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 1,2 procenta. Ty ze zahraničí se snížily o 3,1 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 3,5 procenta.

K poklesu zakázek přispěla výroba motorových vozidel, zatímco nárůst zaznamenala odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba chemických látek a chemických přípravků a výroba základních kovů a hutní zpracování kovů.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v sedmadvaceti státech Evropské unie v srpnu 2021 meziročně vzrostla o 5,3 procenta. „Srpnové výsledky českého průmyslu nedopadly v celoevropském kontextu nejlépe. Česko spolu s Portugalskem a Maltou byly jediné tři země s meziročním poklesem. Produkce průmyslu v Itálii, Maďarsku a na Slovensku sice vzrostla, ale jen velmi mírně,“ komentuje Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Stavebnictví mírně stouplo

Stavební produkce v září reálně meziročně vzrostla o 2,2 procenta. Podle ČSÚ byla meziměsíčně vyšší o 0,4 procenta.

Stavební úřady vydaly meziročně o procento stavebních povolení více, jejich orientační hodnota vzrostla o 28,8 procenta.

Meziročně bylo zahájeno o 57,3 procenta bytů více, což odpovídá 4 045 bytům. Dokončeno bylo o 10,2 procenta bytů méně a jejich počet činil 2 121 bytů.

„Stavební produkce v září meziročně mírně vzrostla, meziměsíčně spíše stagnovala. Vzhledem k poměrně nízké základně to není uspokojivý výsledek. Inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem, zaznamenalo pokles a po téměř dvou letech vykázalo horší výsledek než pozemní stavitelství,“ uvedl Matějka.

„Oblast stavebních povolení a bytové výstavby využila nízkou základnu z loňského září. Rostl počet i hodnota stavebních povolení a také počty zahájených bytů. Pouze dokončování rodinných domů se zdá být v problémech, když pátý měsíc v řadě klesá. Důvodem by mohl být nedostatek stavebních kapacit a růst cen stavebních materiálů,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 4,9 procenta, produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 3,6 procenta. Stavební produkce podle údajů Eurostatu v srpnu 2021 v zemích EU meziročně klesla o jedno procento.

Reklama

Doporučované