Hlavní obsah
Online

Začněte víc kontrolovat hranice s Českem, žádá německý politik

Markus Blume, šéf německé CSU.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Generální tajemník německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Blume požaduje zvýšenou kontrolu hranic s cílem zabránit opětovnému vzestupu počtu případů nákazy koronavirem prostřednictvím zmutovaných virů ze sousedních zemí. Blume v rozhovoru s listem Bild am Sonntag rovněž kritizoval Českou republiku a Rakousko za nezodpovědný přístup.

- Rakouský kancléř Sebastian Kurz se vyslovil pro výrobu ruských a čínských vakcín přímo v Rakousku poté, co je schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). V této věci nesmí existovat žádná geopolitická tabu, řekl Kurz v rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag.

- AstraZeneca uvedla, že na základě výzkumu provedeného ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou je její vakcína proti jihoafrické mutaci méně účinná. Potvrdila tak na základě předběžného výzkumu.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali i v sobotu

  • V Německu se britskou variantou covidu-19 nakazilo 14 očkovaných seniorů

    V pečovatelském ústavu pro důchodce na severozápadě Německa se rozšířila britská varianta koronaviru. Testy ji prokázaly u 14 tamních seniorů, kteří přitom už 25. ledna dostali druhou dávku vakcíny společností Pfizer/BioNTech proti nemoci covid-19. U infikovaných je průběh onemocnění dosud asymptomatický, lehký, sdělil podle DPA mluvčí okresního úřadu v Osnabrücku Burkhard Riepenhoff. Dodal, že podle lékařů to může být díky pozitivnímu působení použité očkovací látky. Jak a kdy se senioři pečovatelského domu v Belmu na předměstí Osnabrücku nakazili, není zatím známo.

  • Jihoafrická republika pozastaví používání vakcíny od AstraZenecy

    Oznámil to jihoafrický ministr zdravotnictví Zweli Mkhize. Podle výzkumu tamních vědců vakcína vyvinutá firmou AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou poskytuje jen omezenou ochranu vůči jihoafrické variantě covidu-19. Výzkumníci podle britského deníku The Guardian uvedli, že namísto vytvoření kolektivní imunity by měli mít při očkování prioritu jednotlivci.

  • Lidé v Berlíně i přes karanténní opatření sáňkovali

    Několik centimetrů čerstvě napadaného sněhu v neděli v Berlíně přilákalo děti k sáňkování. Napilno kvůli tomu měla policie, která dohlížela na dodržování karanténních opatření. Na ta však protentokrát dbal jen málokdo.

    Foto: Profimedia.cz

    Zima v Berlíně.

    Německá metropole nenabízí k sáňkování zrovna mnoho možností, což vede k tradičním návalům na všech vhodných svazích a pahorcích. Zájem o zimní zábavu na pekáčích či saních neutlumila pandemie nemoci covid-19 a ani výzvy politiků, aby se lidé vyvarovali shromažďování. Proto podobně jako v minulých dnech, když napadl sníh, tak i v neděli policie v Berlíně kontrolovala, zda lidé nařízení neignorují.

    V parku Fritze Schlosse ve čtvrti Moabit, kde po druhé světové válce nahromaděním trosek z rozbombardovaných domů vznikl na Berlín úctyhodný pahorek, dnes zasahovalo několik policistů. Ti v polovině kopce uzavřeli vstup na samotný vrchol, ze kterého vede sáňkařská dráha.

  • V Británii dostalo více než 12 milionů lidí vakcínu proti covidu-19

    První dávku očkovací látky proti onemocnění covid-19 dostalo ve Velké Británii více než 12 milionů lidí. U druhé dávky hlásí Britové více než 511 tisíc očkovaných, píše deník The Guardian.

  • Bangladéš zahájil očkovací kampaň

    Cílem této jihoasijské země je v nadcházejícím měsíci vakcínou od britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity naočkovat 3,5 milionu lidí. Bangladéš chce podat vakcínu celkem 80 procentům své zhruba 170milionové populace. Lidé by měli látku dostat ve dvou dávkách v odstupu čtyř týdnů. Vláda snížila svůj původní vakcinační cíl na prvních šest měsíců skoro o polovinu, jelikož se na očkování do soboty zaregistrovalo jen o něco více než 328 tisíc lidí.

    Foto: Profimedia.cz

    Zahájení očkovací kampaně v Bangladéši.

    Dosud Bangladéš obdržel pět milionů z 30 milionů dávek vakcíny, které objednal od indické farmaceutické firmy Serum Institute of India, která preparát od Oxfordské univerzity vyrábí a inzeruje jej pod názvem Covishield. Dva miliony dávek očkovací látky také Bangladéš od Indie dostal darem.

  • Rakousko zintenzivní kontroly na hranicích

    Rakousko od pondělí kvůli šíření koronaviru výrazně zintenzivní kontroly na hranicích se všemi sousedními zeměmi. Oznámilo to podle agentury APA rakouské ministerstvo vnitra. Cestování by se podle rakouského ministra vnitra Karla Nehammera mělo omezit na absolutní minimum. „Existuje jen několik výjimek, kdy je cestování skutečně nezbytné. Síť hraničních kontrol teď bude mnohem hustší, čímž posílíme dohled nad dodržováním koronavirových opatření,“ uvedl šéf resortu vnitra.

    Pro cestující ze sousedních zemí do Rakouska platí povinnost prokázat se při příjezdu negativním antigenním nebo PCR testem na koronavirus a vyplněným online registračním formulářem. Rakousko již kontroluje hranice s Českou republikou, Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem. O plánu zesílit kontroly na hranicích mluvil ministr vnitra Nehammer i se svým německým protějškem Horstem Seehoferem.

  • Vakcíny AstraZenecy dorazily do Itálie

    Do Itálie včera dorazily první dávky vakcín společnosti AstraZeneca. Itálie jich získala přes 240 tisíc.

  • Očkovací centrum v Moskvě láká lidi na zmrzlinu zdarma

    Očkovací centrum v Moskvě se snaží nalákat potenciální příjemce vakcín na zmrzlinu zdarma. Zatímco v jiných světových metropolích je vakcín nedostatek, v Moskvě řeší opačný problém.

  • Šéf německé CSU chce zvýšenou ochranu hranic kvůli mutacím viru

    Generální tajemník německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Blume požaduje zvýšenou kontrolu hranic s cílem zabránit opětovnému vzestupu počtu případů nákazy koronavirem prostřednictvím zmutovaných virů ze sousedních zemí. Blume to podle agentury DPA uvedl v rozhovoru s listem Bild am Sonntag. Kritizoval rovněž Českou republiku a Rakousko za nezodpovědný přístup.

    „Největší nebezpečí nepochází od kadeřníků, ale od hranic,“ uvedl Blume v rozhovoru s listem Bild am Sonntag. „Rakousko a Česko svou nezodpovědnou otevírací politikou ohrožují naše úspěchy v Německu,“ prohlásil rovněž. „Počty koronavirových mutací v Česku a Tyrolsku jsou velmi znepokojivé. Pokud jsou Česko a Tyrolsko mutačními oblastmi, pak je třeba to zjistit a uzavřít hranice,“ dodal.

  • Tisk: Británie chce více zdanit firmy, které profitují z pandemie

    Británie plánuje výraznější zdanění maloobchodních a technologických společností, které díky koronavirové krizi zaznamenaly nárůst zisků. Informoval o tom list The Sunday Times s odvoláním na uniklé e-maily.

    Britská vláda podle listu pozvala představitele technologických firem a maloobchodníků na schůzku, na které chce tento měsíc diskutovat o tom, jakým způsobem by mohla fungovat daň z obratu u internetového prodeje. Zároveň připravuje „daň z nadměrných zisků“ pro podniky, které profitovaly z pandemie. Tato daň by se pravděpodobně týkala například internetových prodejců, firem rozvážejících jídlo či velkých supermarketů, píše The Sunday Times.

  • Sambadrom: Místo karnevalu očkování

    V brazilském Riu de Janeiru před rokem na tamním Sambadromu probíhaly přípravy na největší karneval světa, dnes je na něm zřízené očkovací centrum, kde vakcinace probíhá v autech.

    „Toto je obvykle místo potěšení. I dnes je tomu tak, protože děláme dobrou věc pro společnost a otevíráme na Sambadromu očkovací centrum,“ uvedl Paulo Roberto Machado, 68letý zdravotní bratr, který učí na univerzitě Veiga de Almeida.

  • Afghánistán obdržel 500 tisíc dávek vakcín AstraZeneca

    Afghánistán v neděli obdržel z Indie 500 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca proti infekci covid-19. Země ale stále čeká na krizové schválení Světové zdravotnické organizace, aby mohla vakcíny použít. K tomu by podle Reuters mělo dojít za týden.

  • Rusko zaznamenalo nejméně nových případů koronaviru od října

    Rusko za uplynulý den zaznamenalo 16 048 nových případů nákazy koronavirem. Představuje to nejnižší počet od 22. října, napsala agentura TASS. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 146 miliony obyvateli nakazilo 3,967 milionu lidí.

    Počet úmrtí spojených s koronavirem za posledních 24 hodin vzrostl o 432 na 76 661. To představuje nejnižší denní přírůstek od 30. listopadu. Uzdravilo se 19 884 pacientů a léčením nyní prochází 434 410 lidí, píše TASS.

  • BBC: Koronavirus způsobil nedostatek papírových krabic

    Rozmach prodeje přes internet v době pandemie znamenal raketový nárůst poptávky po papírových krabicích, protože spotřebitelé si začali přes internet objednávat vše od kol až po pokojové rostliny.

    Konfederace papírenského průmyslu (CPI) říká, že před Vánocemi je vždy vrchol poptávky, zásobení před koncem přechodného brexitového období však problém ještě zhoršilo. Komplikace také způsobila pandemie, což sektor ovlivnilo v globálním měřítku. CPI to označila za totální smršť, dodala nicméně, že kapacity se zvyšují, což by mělo pomoci zmírnit tlak.

    Nadnárodní obalová společnost DS Smith zase uvádí, že problém je částečně v recyklačním řetězci. Před pandemií, kdy většina dodávek směřovala do obchodů a restaurací na hlavních ulicích, si obaly rychle našly cestu zpět do systému prostřednictvím recyklačních firem.

  • Austrálie bez nových případů nákazy covidem-19

    Již třetí den v řadě Austrálie neeviduje žádné nové případy nákazy infekcí covid-19. Zítra v australském Melbourne začíná tenisové Australian Open, kterého se bude moci denně zúčastnit až 30 tisíc osob, což představuje polovinu kapacity před propuknutím pandemie.

  • Kurz chce výrobu ruské vakcíny v Rakousku, pokud bude schválena

    Rakouský kancléř Sebastian Kurz se vyslovil pro výrobu ruských a čínských vakcín přímo v Rakousku poté, co je schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). V této věci nesmí existovat žádná geopolitická tabu, řekl Kurz v rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag.

    Po schválení obou vakcín „by se Rakousko zcela určitě pokusilo poskytnout výrobní kapacity u vhodných domácích podniků pro ruské nebo čínské očkovací látky“, řekl Kurz. „Stejně jako pro výrobce z ostatních zemí,“ dodal kancléř.

  • AstraZeneca: Naše vakcína má proti jihoafrické mutaci nižší účinnost

    AstraZeneca uvedla, že na základě výzkumu provedeného ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou je její vakcína proti jihoafrické mutaci méně účinná. Potvrdila to tak na základě předběžného výzkumu.

  • Přes 39 milionů Američanů již bylo naočkováno

    Přes 39 milionů Američanů již bylo naočkováno. Informovalo o tom tamní Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Ve Spojených státech se očkuje vakcínami společností Moderna a Pfizer/BioNTech.

Reklama

Hlavní zprávy