Hlavní obsah

Výroba piva na Vysočině loni podle údajů celníků klesla o 20 procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Produkce piva na Vysočině se v loňském roce snížila o pětinu na 480 910 hektolitrů. Výrobců piva je teď na Vysočině 31, v poslední době skončil jeden minipivovar. Lépe se v vyvíjela výroba lihu a ovocné pálenky.

Článek

V roce 2019 uvařily pivovary na Vysočině podle údajů, které poskytly celnímu úřadu, 606.298 hektolitrů piva. Prodej zejména sudového piva vloni poškodilo nařízené zavírání restaurací i to, že byla zrušená řada festivalů a dalších akcí. Množství piva, u něhož pivovary vloni celníkům nahlásily likvidaci, v porovnání s minulými roky ale nijak podstatně nevybočilo.

Lihovary a pěstitelské pálenice mají výrobní kampaň vždy od července do června následujícího roku. Výsledek pěstitelských pálenic je závislý na úrodě ovoce, která byla vloni velmi dobrá, uvedl Zeman, což podle něj dokresluje výnos pěstitelského pálení. Zatímco od července do prosince 2019 vyrobily pálenice v kraji 451 hektolitrů stoprocentního alkoholu, loni to ve stejném období bylo 1243 hektolitrů.

Pěstitelských pálenic eviduje celní úřad na Vysočině 51, vedle nich i tři lihovary. Také u lihovarů trvá roční výrobní kampaň od července do června. Během epidemie covidu-19 jim podle údajů celního úřadu výroba stoupla přibližně o 15 procent kvůli poptávce po lihu do dezinfekce.

Reklama

Doporučované