Hlavní obsah

Výroba vánočních ozdob s koncem prázdnin vrcholí. Tradiční české ohrožuje okopírovaná asijská produkce

Výrobcům vánočních ozdob vrcholí sezona. Tradiční české skleněné ozdoby ohrožují plastové padělky z Číny, které tlačí ceny dolů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vánoce po celý rok, ale hlavně v létě mívají pracovníci Družstva umělecké výroby ve Dvoře Králové nad Labem. Už od 30. let minulého století tady vyrábějí vánoční ozdoby a právě na konci léta mají nejvíc práce. Ročně vyrobí několik milionů kusů skleněných ozdob, každá z nich je ruční prací od vyfouknutí až po expedici. O české skleněné ozdoby je v tuzemsku i ve světě zájem, avšak výrobce trápí čínská konkurence, která kopíruje vzory a prodává je na levných plastových ozdobách.

Článek

Družstvo umělecké výroby patří k největším evropským výrobcům tradičních vánočních ozdob. „Loni jsme vyrobili přes tři miliony kusů. Počet vyrobených kusů za rok je ovlivněný i tím, které ozdoby si odběratelé vyžádají. Zda foukané, nebo z formy,” říká předseda družstva Miroslav Šorma a dodává, že v minulosti vyráběli až 14 milionů kusů. Dokud na trh nevstoupila asijská konkurence.

Většinu tvarů a vzorů, které východočeští skláři vyrobí, podle Šormy dokážou čínští výrobci okopírovat. Ozdoby však nevyrábějí ručně a ze skla, ale dělají plastové, které jsou mnohem levnější. „Markety, které naše ozdoby prodávají, se snaží náš produkt cenově nevyvyšovat na tím čínským, což drží ceny velmi nízko. Nemůžeme tak s nimi hýbat, jak bychom potřebovali, což neumožňuje další investice a rozvoj družstva,” popisuje Šorma.

Výrobní družstvo má v současné době 150 zaměstnanců. „Mívali jsme původně 580 zaměstnanců a celkem jsme dávali práci 1400 lidem. Než na evropský trh vstoupila Čína,” dodává předseda družstva.

Sehnat zaměstnance přitom není jednoduché. Jde sice o manuální práci, ale vysoce kvalifikovanou, ke které je potřeba velká dávka šikovnosti a v případě malířek také uměleckého talentu a preciznosti. „Výchova plnohodnotné malířky může trvat až pět let,” říká vedoucí výroby Regina Jáklová.

Výrobcům vánočních ozdob konkurují především supermarkety, které nabízejí ve srovnání s družstvem jednoduchou práci. A nabírat pracovníky ze zahraničí, jako to dělají jiné české firmy, ve výrobně vánočních ozdob také nemohou. „Naši zaměstnanci musí rozumět perfektně česky, aby byli schopni si přečíst postupy, které jsou mnohdy na celou stránku,” dodává Jáklová.

Každá ozdoba, kterou ve Dvoře vyrobí, je plně ruční práce. Foukačky v dolních patrech precizně vyfukují různé tvary - koule, kapky či oblíbené trumpety, které jsou podle Jáklové nejnáročnějším tvarem. Další tvary, které známe zejména ze stromků svých babiček - domky, kostelíky, šišky či různé figurky, se vyrábí v takzvaných formách. Řada z nich od 30. let minulého století, kdy družstvo vzniklo, svůj tvar nezměnila. Skleněné ozdoby se musí ručně postříbřit a teprve pak přijdou na řadu malířky.

Reklama

Doporučované