Hlavní obsah

Výrobce luxusních aut šetří. Daimler propustí až 15 000 zaměstnanců

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Německá automobilka Daimler propustí až 15 000 ze svých zhruba 300 000 zaměstnanců. To je více, než se čekalo. S odkazem na firemní zdroje o tom na svém webu informuje německý deník Handelsblatt.

Článek

Výrobce luxusních vozů chce tímto krokem podle Handelsblattu ušetřit do roku 2022 přes 1,4 miliardy eur, tedy 35 miliard korun.

Ještě v listopadu vlastník značky Mercedes-Benz oznámil, že zruší 10 000 pracovních míst, připomněla agentura DPA. Nový úsporný plán chce podle Handelsblattu šéf firmy Ola Källenius předložit v úterý na výroční tiskové konferenci, kde oznámí i hospodářské výsledky Daimleru za loňský rok.

Propouštění by se podle listu mělo odehrávat sociálně smířlivou cestou prostřednictvím odstupného, dřívějších odchodů do důchodu a do řádného důchodu. Handelsblatt také uvádí, že Källenius na konferenci oznámí snížení investic do prodělečných projektů, které netvoří páteř podnikání Daimleru.

Loňský rok byl pro automobilku obtížný kvůli obchodním sporům a zpomalení na globálním automobilovém trhu. Jeden z největších výrobců luxusních vozů na světě už koncem ledna varoval, že provozní zisk mu loni zřejmě klesl o polovinu, přičemž to bylo už třetí varování týkající se výše zisku za rok 2019.

Slabý zisk je v kontrastu s prodejem vozů. Loni Daimler prodal 2,34 milionu osobních aut Mercedes-Benz, a jeho prodej tak byl devátým rokem za sebou rekordní.

Reklama

Doporučované