Hlavní obsah

Výrobce respirátorů: Vláda udělala zmatek v DPH a nahrála Číně

Foto: Asociace nanotechnologického průmyslu ČR

Ilustrační fotografie.

Reklama

Český výrobce respirátorů z Ústí nad Orlicí, společnost Moldex, kritizuje rozhodnutí vlády na dočasné zrušení DPH na respirátory ochranné třídy FFP2 a vyšší.

Článek

Orlickoústecká firma Moldex upozorňuje, že středeční dočasné zrušení DPH na respirátory může paradoxně nadělat víc škody než užitku. Zároveň s nulovou daní totiž stát stále podporuje nelegální respirátory KN95 a N95, tedy respirátory certifikované podle čínské a americké normy.

Proti tomu se však ministerstvo financí ohradilo. „Prominutí DPH se vztahuje na všechny respirátory a filtrační polomasky, které jsou na českém trhu prodávané legálně, jsou certifikované jako osobní ochranné prostředky kategorie III podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/425 a splňují parametry třídy ochrany minimálně FFP2 nebo mají stejnou či vyšší filtrační účinnost,“ píše ve vyjádření za ministerstvo Anna Vasko z oddělení Komunikace s médii.

Pro Seznam Zprávy však potvrdila, že na trhu jsou stále dostupné i respirátory nelegálně dovezené či bez certifikace. Těch se podle Vasko prominutí DPH týkat nemá. Podle ministerstva financí se prodejem nelgálně dovážených respirátorů v současné době zabývá resort průmyslu a obchodu.

Na spolupráci s čínskými dovozci respirátorů se česká společnost podle svého vyjádření dotazovala vlády už několikrát. Uspokojivou odpověď prý zatím nedostala. „Pořád stejná písnička – vláda podporuje nekvalitní respirátory z ciziny na úkor těch kvalitních z Česka,“ píše se ve vyjádření Moldexu.

Proti vládní toleranci nelegálních respirátorů se postavila také Asociace nanotechnologického průmyslu ČR v čele s předsedou výkonné rady Jiřím Kůsem.

„Pokud produkty s mimoevropským označením KN95 a N95 nemají současně evropský certifikát opravňující k označení FFP2, nesmějí se na českém, respektive evropském trhu prodávat. Tolerance a podpora nelegálního prodeje výrobků bez evropského certifikátu deklarovaná ve výstupech české vlády je ostudná. Jarní výjimka Evropské komise pro tyto produkty skončila 15. června minulého roku,“ říká Kůs.

Výjimka Evropské komise

Evropská komise v polovině března loňského roku vydala výjimku nazvanou Doporučení komise (EU) 2020/403 o postupech posuzování shody a dozoru nad trhem v souvislosti s hrozbou nákazy koronavirem covid-19. Přechodně (do 15. června 2020) tak usnadnila uvádění na trh Evropské unie mimoevropským respirátorům, které neprošly kompletním posouzením shody s evropskou normou EN 149.

Jsou „filtrační polomasky“ totéž co respirátory?

Navíc není jasné, jestli se osvobození od DPH týká filtračních polomasek nebo pouze respirátorů, uvedl v tiskové zprávě Jiří Böhm z mediálního zastoupení společnosti.

Ve svém aktuálním rozhodnutí použitím termínu „filtrační polomasky“ vnáší ministerstvo nejasnosti do výkladu tohoto překotně schváleného dokumentu. Výrobci v tuto chvíli nevědí, zda se na ně DPH vztahuje či nikoli. Výklad je nejasný i pro jejich právníky, tvrdí tisková zpráva.

Filtrační polomasky jsou totiž v češtině označením pro prostředek profesionální a opakovatelně použitelné ochrany dýchání zakrývající nos i ústa. Polomasky se skládají z těla masky a vyměnitelných nebo integrovaných filtrů.

Moldex

Společnost Moldex se zaměřuje na ochranu proti hluku, prachu, mlze, kouři, plynům a výparům. Vyrábí chrániče sluchu, respirátory a masky zejména pro průmyslová odvětví. Vlastní ji společnosti Moldex z USA, Martin Skov se sídlem v Německu a Moldex/Metric ze Švýcarska.

Jde o kompaktnější variantu k profesionální celoobličejové masce. „Otázkou je, jestli má ministerstvo na mysli skutečně i tyto filtrační polomasky, nebo pouze došlo k chybě v terminologii. A v případě, že chce podpořit slevou na dani také profesionální řešení ve formě polomasek, tak proč potom neuvádí ve zvýhodnění také vyměnitelné filtry, bez kterých je většina těchto polomasek nefunkčních,“ ptá se Trojan.

V reakci na zprávu reagovalo ministerstvo vysvětlením, že se prominutí daně vztahuje na kompletní výrobek, tedy i na jeho nezbytné příslušenství, což může být jak filtr tak i náhradní díly k výrobku.

Moldex už na začátku týdne informoval, že v případě schválení návrhu na dočasné zrušení DPH, společnost pro konečné spotřebitele slevu do finální ceny promítne co nejdříve. „Zvýhodnění bezodkladně promítneme do našich cen,“ řekl za společnost Martin Trojan. „V případě daňového zvýhodnění respirátorů bude cena nižší o hodnotu DPH 21 procent,“ dodal.

Reklama

Doporučované