Hlavní obsah

Výrobce skelné vaty v Krupce je proti úplnému zavření podniků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výrobce skelné vaty v Krupce na Teplicku je proti úplnému uzavření podniků. Takové řešení v boji s šířením koronaviru zmiňují někteří politici a odborníci.

Článek

Po vyhasnutí vany plné roztaveného skla by se musela postavit nová za stovky milionů korun. Zaměstnance firma Knauf Insulation testuje na covid-19 od začátku března. Do dneška neeviduje žádný pozitivní případ koronaviru, oznámila firma ČTK.

„Náš závod je založen na kontinuálním sklářském tavícím agregátu. Roztavené sklo tu jede nepřetržitě 24 hodin denně, 365 dní v roce po dobu deseti let a nelze to jednoduše zastavit. Jednou za deset let se vana nechá vyhasnout, tím se zhroutí a za obrovské náklady se musí postavit celá znovu,“ uvedl ředitel výrobního závodu Krupka Jan Brázda.

Případné uzavření továrny nedává z pohledu managementu ani zaměstnanců smysl. Přerušení provozu by podle nich nevedlo k zásadnímu snížení rizika. „Plně se hlásíme k potřebě snižovat hrozbu nákazy na pracovišti. Přísná bezpečnostní opatření jsme zavedli sami a ještě dříve, než o nich začala jednat vláda. Daří se nám udržovat bezpečné prostředí, v němž naši zaměstnanci nejsou vystaveni většímu riziku, než by byli doma. Jako podnik navíc umíme své pracovníky velice rychle a efektivně testovat a trasovat a tím zabránit případnému šíření,“ uvedl generální ředitel Radek Bedrna.

Knauf Insulation zaměstnává 178 lidí, z toho 129 pracovníků musí být přímo v továrně, aby zajistili provoz. V režimu home office je nyní operativně až 49 lidí. „Od počátku testování k dnešnímu datu neeviduje Knauf Insulation žádný pozitivní případ koronaviru. Od pondělí začíná Knauf testovat třikrát týdně kvůli větší efektivitě,“ řekl obchodní ředitel Knauf Insulation pro ČR a SR Vladimír Boroš.

Vedle preventivních hygienických opatření společnost zavedla bezplatnou krizovou linku, na níž mohou zaměstnanci požádat o radu psychologa, finančního či nutričního poradce nebo právníka s jakýmikoliv osobními problémy vyvolanými pandemií.

Reklama

Doporučované